Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

GHID SALVATOR. Respecta aceste reguli si totul va fi bine: Daca te prinde o furtuna puternica pe strada nu dispera! Uite ce trebuie sa faci ca sa scapi nevatamat

in Diverse de

Furtunile sunt un fenomen natural al căror pericol e adesea subestimat. În fiecare an, sute de persoane au răni cauzate de fulgere. Iată câteva sfaturi pentru a ști ce să faci în timpul unei furtuni electrice și pentru a evita neplăcerile:

Ce este de facut in asemenea situatii? Iata un ghid scurt cu masuri utile, care va pot salva viata:

– urmariti cu atentie prognoza meteo. Daca sunt anuntate furtuni si vijelii in ziua respectiva evitati sa iesiti pe strada sau sa plecati la drum in intervalele mentionate;

– niciodata sa nu va adapostiti sub un copac;

– daca furtuna va surprinde pe strada indepartati-va pe cat posibil de tot ce este din metal. Daca sunt smulse de vant aceste obiecte pot provoca leziuni grave;

– evitati sa tineti asupra voastra obiecte metalice, acestea cresc riscul de a fi lovit de fulger;

– daca sunteti in casa nu folositi telefoanele pe perioada furtunii si evitati sa atingeti obiecte metalice. De asemenea deconectati de la prize toti consumatorii.

1. Cât timp ai pentru a te pune la adăpost?
Ca să știi cât de aproape e furtuna, verifică timpul dintre fulger și tunet. Dacă sunt despărțite de cinci secunde, ai timp suficient să ajungi la adăpost. Dacă nu trece nicio secundă între, furtuna e deasupra ta și pericolul este real.

2. Dacă ești în interiorul unei clădiri
Chiar dacă ești înăuntru, fulgerele tot pot să fie periculoase, mai ales pentru aparatele electrocasnice. Prin urmare, cel mai bine e să scoți din priză calculatorul și televizorul. Mai mult decât atât, închide ușle și ferestrele, uită de intenția de a face baie, mai ales dacă ești la țară și nu aprinde soba sau șemineul. Fumul este un bun conductor electric.

3. Dacă ești în aer liber
Stai departe de orice lucru înalt, de apă și de metal. Stai departe de gardurile de sârmă și ascunde-te sub un arbust jos. Sub nicio formă nu te duce sub un copac, stai la cel puțin 20 de metri de ei. Dacă ești la țară și nu ai arbuști prin apropiere, ghemuiește-te. Te poți ascunde și în vreun șanț. Deși nu s-a demonstrat că telefoanele mobile atrag razele, e mai bine să le închizi.

4. Dacă ești în mașină sau pe bicicletă
Dacă ești în mașină, ai noroc, aceasta e un bun refugiu. Staționează într-un spațiu nu foarte deschis și închide ușile și geamurile. Nu atinge părțile metalice. Dacă ești cu bicicleta, las-o și ascunde-te într-o clădire sau sub un arbore.

5. Dacă vezi vreun fulger globular prin apropiere
Acesta e un fenomen rar, dar trebuie să știi ce să faci. Nu fugi. Fluxul de aer care se creează după tine poate atrage fulgerul globular. Mișcă-te încet sau încearcă să nu te miști deloc. Închide ferestrele dacă ești în casă.

Ultimile din

Mergi la SUS