Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Funerariile unui „rege” comunist! Gheorghe Gheorghiu-Dej, înmormântat cu onoruri militare

in Curiozitati de

Decesul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe 19 martie 1965, a venit ca un șoc pentru România. Liderul comunist se afla la apogeul puterii sale și beneficia de popularitate în rândul românilor pentru liberalizarea societății și îndepărtarea în politica externă de Uniunea Sovietică. Dej a fost înmormântat cu onoruri militare. Ceremonia funerară, inspirată de înmormântările regale, a fost o copie la scară redusă a celei a lui Stalin.

A doua zi, ziarul „Scînteia” anunța că „Inima tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej a încetat să mai bată”. În Comunicatul semnat de CC al PCR, Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri al RPR se anunţă „cu adâncă durere” încetarea din viaţă „după o boală grea” a celui ce-a fost liderul partidului şi şeful statului, „fiu credincios al clasei muncitoare şi al poporului român, conducătorul iubit al partidului şi poporului nostru”. Simultan s-a anunţat şi instituirea unei comisii de organizare a funeraliilor.

Trupul neînsuflețit al lui Dej a fost depus la Palatul Regal de pe Calea Victoriei, unde mii de români i-au adus un ultim omagiu. O şedinţă comună a CC al PCR, Consiliului de Stat şi Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române a decretat doliu naţional până la funeraliile din 24 martie.

La ceremonie funerară, care a început pe 24 martie, la ora 10.30, împrejurul catafalcului s-au componenții ultimei gărzi de onoare: Ceauşescu, Chivu Stoica, Maurer, Apostol, Bârlădeanu, Bodnăraş, Borilă, Drăghici, Moghioroş, Coliu, Răutu, Sălăjan, Voitec, Dalea, Niculescu-Mizil şi Verdeţ.

Dintre oaspeţii străini, cea mai înaltă reprezentare la funeralii a fost la nivelul delegaţiei bulgare, condusă de Jivkov, şi a celei chineze, în frunte cu premierul Ciu Enlai. Absenţa omologilor defunctului a fost interpretată ca efect al divergenţelor create de Gheorghiu-Dej în întrunirile CAER şi ale Tratatului de la Varşovia.

Sicriul a fost așezat pe un afet de tun, obicei rezervat suveranilor care au fost și comandanți militari, iar cortegiul funerar, însoţit de trena imensă a mulţimii îndurerate, s-a deplasat către mausoleul numit „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism”, situat în Parcul Libertății (Parcul Carol I în prezent – n.r.), unde trupul îmbălsămat al lui Gheorghiu-Dej a fost depus într-un mausoleu. După 1990, rămășițele pământești ale lui Dej a fost exhumate și reînmormântate în cimitirul Bellu.

În semn de omagiu, funeraliile s-au încheiat cu salve de tun. Sirenele tuturor fabricilor şi uzinelor, vaselor maritime şi fluviale româneşti au răsunat simultan cu clopotele bisericilor. Circulaţia trenurilor şi a maşinilor s-a oprit, iar angajaţii şi-au întrerupt lucrul încremenind, trei minute, în reculegere.

VIDEO AICI

Citeste mai mult aici

Ultimile din

Mergi la SUS