Press "Enter" to skip to content

Fumătorii primesc o nouă lovitură! Țigările electronice, inclusiv IQOS sau Glo, INTERZISE ÎN SPAȚII ÎNCHISE

Fumătorii primesc o nouă lovitură. Un proiect de lege depus în Senat prevede interzicerea ţigărilor electronice, inclusiv IQOS sau Glo, în spațiile publice, pe modelul regulilor deja impuse pentru țigările clasice, scrie stiripesurse.ro, citat de b1.ro

La nivel național a început o adevărată campanie împotriva țigărilor electronice, după ce mulți români au epelat la această variantă pentru a puta fuma în spații închise.

SPAȚII ÎNCHISE (Proiect de lege)

„Actualmente, legea defineşte fumatul prin prisma arderii tutunului şi a inhalării fumului. Ţigările electronice şi dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spaţiile publice, conform legislaţiei în vigoare. Or, necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătăţii consumatorilor sau a persoanelor din jur, este necesară extinderea sensului legii prin interzicerea acestor produse în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă sau instituţii sanitare sau de învăţământ. (…) Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii, astfel încât prin fumat să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori, aerosoli, acest consum fiind interzis în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, spaţii închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR şi PMP.

Unul dintre susținătorii acestui proiect este Raed Arafat. Acesta a declarat că, în perioada 2011 – 2015, s-a înregistrat o creştere de 900% a utilizării ţigărilor electronice în școli.

Arafat a declarat pentru B1 Tv că ”firmele creează o iluzie că aceste echipamente sunt mai puțin nocive și, într-adevăr cineva care era speriat că nu vrea să fumeze țigara pentru că este periculoasă, când aude, crede că aici este mai puțin periculoasă. Pentru un începător, să fumeze aceste țigări, normal că efectul nociv asupra corpului este unul de necontestat pentru că aici consumă nicotină, consumă alte substanțe și dependența va fi creată”.

Țigările electronice și produsele din tutun „heat-not-burn”, cum ar fi IQOS sau Glo, sunt foarte periculoase pentru sănătate, atrag atenția specialiștii, deși aceste produse sunt prezentante ca fiind mai puțin nocive decât țigările clasice. Iar pericolul reprezentat de acestea este cu atât mai mare cu cât modul agresiv prin care sunt promovate vizează în special tinerii.

România se află pe locul 4 la nivel european în ceea ce priveşte numărul adolescenţilor de 13 ani care fumează săptămânal și pe locul 7 într-un top al adolescenţilor de 15 ani care fumează săptămânal.

Datele prezentate de specialiștii în domeniu mai arată că România se plasează pe locul 5 între ţările europene, procentul fumătorilor tineri fiind de cinci ori mai mare faţă de cel din Statele Unite ale Americii.

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO