Murul, Rubu fructicosus, este o planta cunoscuta pentru fructele sale aromate, dulci, de culoare neagra. Creste sub forma de tufe cu frunze mari, de culoare verde sau usor spre brun. Tufele de mur se ridica de la 50 pana la 150 cm deasupra pamantului, intinzandu-se pe sol, tarandu-se. Dupa ce infloreste prin lunile iunie-iulie, fructele formate din multe bobite negre alipite apar si se recolteaza in lunile august-septembrie.
In scopuri medicinale se folosesc frunzele de mur. Ele contin uleiuri eterice, substante tanine, vitamine. Fructele de mur sunt gustoase si foarte indicate in tratamentul starilor de anemie, in laringite si faringite. Din fructele de mur se prepara un ceai (infuzie) care are un puternic efect constipant (antidiareic). Totodata, acest ceai este folosit si pentru gargara, combatand starile inflamatorii ale cavitatii bucale.
Pentru ceai se folosesc si radacinile si frunzele care se recolteaza la inceputul primaverii. Frunzele se usuca la umbra si se pastreaza in saculete de panza. Ceaiul este bun in tratarea afectiunilor rinichilor, favorizeaza diureza, are efect depurant, curata sangele, si vindeca multe boli de piele.
Mod de folosire:
Ceai – o lingura cu varf cu frunze de mur tocate marunt se pune intr-un vas cu 250 ml apa. Se pune la fiert, fara a da in clocot, se lasa apoi vasul acoperit 10 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere de albine. Se beau 2 cani pe zi.
Ceai (infuzie) – doua lingurite varfuite cu frunze de mur tocate marunt se oparesc cu o cana de apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara. Se beau trei cani din acest ceai zilnic inainte de fiecare masa. Astfel se trateaza afectiunile rinichilor si bolile de piele.
Fructele – consumate crude, cu foarte putin zahar si praf de scortisoara ajuta in combaterea cazurilor de paraziti intestinali (tenie), cazurilor de slabiciune nervoasa, anemie, epuizare nervoasa.
Frunzele lasate cateva zile la loc calduros si umed fermenteaza usor, apoi se pun la uscat. Se folosesc impreuna cu frunze de zmeur, afin si frag ca un admirabil ceai in scopuri alimentare.