Financial Times: Franța își schimbă poziția și o susține pe Kovesi la șefia Parchetului UE

in Extern/ExtraNews de

Franța a căzut de acord pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror șef european, în ciuda faptului că are un candidat propriu, relatează marți seară Financial Times.

Cotidianul Financial Times relatează, citând surse franceze și românești, că decizia Franței de a o susține pe Laura Codruța Kovesi vine după ce Emmanuel Macron a ieșit triumfător de la negocierile de luna trecută privind pozițiile de conducere din Uniunea Europeană, inclusiv pentru conducerea Băncii Centrale Europene. Acest post va fi ocupat de franțuzoaica Christine Lagarde.

Un oficial francez de rang înalt a declarat sub protecția anonimatului că schimbarea de atitudine în privința Parchetului UE a venit din nevoia de echilibru geografic pentru pozițiile superioare ale UE, deoarece Estul Europei nu a primit niciuna.

De asemenea, schimbarea de poziție a Parisului în privința funcției de procuror șef european vine și ca un angajament al sprijinirii statului de drept și al eforturilor făcute de Laura Codruța Kovesi în acest sens, în România.

Sprijinul Franței pentru fosta șefă a DNA „va permite o înființare rapidă a biroului procurorului șef european, funcție pe care a sprijinit-o în mod activ”, a adăugat oficialul francez.

Dacian Cioloș, declarații pentru Financial Times
Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a declarat pentru Financial Times că anunțul susținerii din partea Franței va veni în mod formal în următoarele zile.

„Guvernul francez va informa Consiliul în viitorul apropiat că a decis să o sprijine pe Laura Codruța Kovesi și sper că acest lucru va permite mai ușor luarea unei decizii”, a adăugat Dacian Cioloș.

La începutul acestei luni, Dacian Cioloș a anunțat că a discutat cu președintele Franței despre procedura de desemnare a procurorului șef european, susținând că au convenit ca aceasta să fie deblocată pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European.

Bohnert, candidatul francez, supărat de atenția mediatică acordată fostei șefe a DNA
Luni, Jean-François Bohnert, procurorul francez susţinut de Consiliul UE pentru conducerea Parchetului UE, afirma într-un interviu acordat Politico.eu că sarcina procurorului-şef european nu va fi doar să combată corupţia, subliniind că se pune prea mult accent pe experienţa anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi.

El a vorbit şi despre faptul că Laura Codruţa Kovesi, foarte cunoscută în România şi în cercurile politice europene, a fost în centrul atenţiei de la începerea procedurilor pentru desemnarea procurorului-şef al UE.

„În prima fază, desigur, acesta nu a fost un avantaj. M-am simţit puţin lăsat în spatele scenei, deoarece atenţia principală era asupra domnişoarei Kövesi”, a subliniat Bohnert, notând că presa a aplicat un „tratament diferenţiat”.

Potrivit informațiilor TV5Monde, Jean-François Bohnert este favorit pentru șefia Parchetului Național Financiar din Franța.