Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Fermierii romani caută lucrători chinezi și vietnamezi, deoarece asistații social refuza munca:„Suntem dispuşi să le oferim ceea ce vor ei: bani, ţigări şi băutură. Am păţit cazuri în care aveam nevoie urgentă de muncă şi nu au vrut să vină”

in ExtraNews de

Zeci de agricultori români îşi restrâng activitatea, iar unii dintre ei renunţă chiar la afaceri. Deşi sunt dispuşi să îi plătească pe zilieri cu peste 100 de lei pe zi, nu sunt prea mulţi cei care se încumetă la muncile câmpului.

Oamenii harnici au plecat în străinătate, unde câştigă între 10 şi 15 euro pe o oră. Ceilalţi preferă să trăiască din ajutoarele sociale.

Un fermier din localitatea Viișoara, judeţul Cluj, a muncit toată ziua alături de soţie şi de socrul său. Spune că dimineaţa, toţi zilierii care trebuiau să îl ajute l-au lăsat baltă, dar ca asta se întâmplă frecvent.

Reporter„Cam cât le oferiţi pe zi?”
Alexandru Peter, fermier: „130 de lei.”
Reporter: „Şi, cu toate astea, aţi rămas să încărcaţi cu familia.”
Fermier„Singur. Da, da! Astăzi trebuiau să vină 5-6 oameni, de dimineaţă de la 5 ne chinuim, am fost după ei, nu au venit.

De exemplu, în câmp, la o fermă de cartofi şi varză care se întinde pe 40 de hectare, sunt acum doar şase oameni.

Ludovic Lengyel, fermier: „Referitor la forţa de muncă, e o problemă majoră. Atât să găseşti angajaţi, cât şi zilieri. La nivelul fermei mele, m-aş descurca cu 8-10 zilieri, dar nu-i găsesc sigur.”

Şi în Maramureş se lucrează pe deficit de muncitori de ani de zile, iar fermierii abia reuşesc să-şi strângă recoltele din livezi.

Pe de altă parte în vreme ce la noi un zilier câştigă între 70 şi 100 de lei/zi, în afara ţării poate să ia şi de 5 ori mai mult, tocmai de aceea mulţi au plecat deja.

Avel Macxn, fermier: „În zona noastră, sunt plecaţi la vie în Franţa, sparangel în Germania. Rămân cu banii 1.500 de euro în mână.”

Emil Bălteanu, Asociaţia Cultivatorilor de Cereale Iaşi: „În Polonia, în Bulgaria, se manifestă cam aceeaşi lipsă a forţei de muncă cum este la noi.”

Un tânăr le livrează clienţilor săi din Iaşi, de două ori pe săptămână, legume proaspete. În serele de acasă, dar şi pe câmp, are legume şi plante aromatice tot anul. Pentru munca de aici, are nevoie de 7 oameni în permanenţă.

Corneliu Hoșliag, fermier: „Suntem dispuşi să le oferim ceea ce vor ei: bani, ţigări şi băutură. Am păţit cazuri în care aveam nevoie urgentă de muncă şi nu au vrut să vină. Nu i-a interesat cu cât îi plătim.”

Fermierii spun că situaţia este atât de disperată încât au făcut demersuri pentru aduce lucrători din Asia, în special din China, Vietnam şi Nepal.


Ultimile din

Mergi la SUS