Zeci de magistraţi au ieşit în faţa instanţelor din mai multe oraşe din România în semn de protest faţă de modificarea netransparentă a legilor Justiţiei. Magistraţi de la mai multe instanţe din Capitală, dar şi judecători veniţi din ţară vor ieşi luni în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 17.00.
Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că magistraţi de la mai multe instanţe din Capitală, dar şi judecători veniţi din ţară vor ieşi luni în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 17.00, pentru a-şi manifesta nemulţumirile în legătură cu modificările ce ar putea fi aduse legilor justiţiei şi Codurilor penale. Proteste similare au avut loc astăzi în mai multe oraşe din ţară.
Auditorii de justiţie au ieşit astăzi în faţa Institutului Naţional a Magistraturii şi s-au alăturat magistraţilor în protestul acestora împotriva modificării codurilor penale. (foto: facebook)
Şi preşedintele CSM, Mariana Ghena, preciza în scrisoarea deschisătransmisă luni preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, că există posibilitatea să se desfăşoare manifestări ale magistraţilor din anumite instanţe şi parchete „a căror amploare şi durată, la acest moment, nu pot fi estimate”.
Magistraţii sunt nemulţumiţi de modificărilor aduse în Parlament la legile Justiţiei şi la codurile penal şi de procedură penală. Anunţul a fost făcut de fostul membru CSM, judecătorul Cristi Danileţ, care lucrează la Tribunalul Cluj. Potrivit acestuia, între orele 12.00-13.00, judecătorii şi procurorii din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud vor ieşi în faţa tribunalelor. „Nu vom scanda, nu vom clama, nu vom avea afişe sau steaguri”, arată Danileţ. La acest protest ar urma să participe şi magistraţi din alte judeţe, potrivit Adevarul.ro
Procurorii şi judecători şi-au explicat gestul, într-un anunţ postat pe facebook (foto), prin faptul că că deputaţii au adoptat legile Justiţiei „cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimat de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandările Comisiei Europene”.
În cazul propunerilor de modificare a codurilor penale, acestea vor duce „la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite a asigura protecţia victimelor şi a asigura identificarea infractorilor, făcând astfel justiţia penală ineficientă”. „Magistraţii români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor. Este o ruşine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane”, a precizat Danileţ.