Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

,,Fără penali în funcții publice”. Inițiativa prin care se vrea modificarea Constituției

in Politic de

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a lansat astăzi un grup de inițiativă intitulat ,,Fără penali în funcții publice”, în prezența unor personalități precum filosofii Mihai Șora și Gabriel Liiceanu . Demersul urmărește schimbarea Constituției, astfel încât cei cu o condamnare definitivă să nu mai poate fi aleși în Parlament, primării, Consilii Județene și nu numai. Inițiatorii au, însă, puține speranțe că proiectul va putea deveni lege în mandatul actualului Parlament. 

,,Am fost în fața notarului, iar inițiativa noastră cetățenească a fost autentificată. Urmează procesul de strângere a celor minim 500.000 de semnături. Eu, sincer, mă aștept la peste un milion, prin care această inițiativă să poată fi depusă la Parlament”, a declarat președinte USR, Dan Barna.

USR propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Interdicția temporară urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post-condamnare sau dezincriminării infracţiunii.

Potrivit lui Dan Barna, mai multe state europene au stipulat în Consitutuție că persoanele condamnate nu pot deține funcții publice.

„Considerăm că, în momentul de faţă, în societatea din România sunt suficient de mulţi oameni care doresc să avem o clasă politică curată. Sunt suficient de mulţi oameni care doresc să reducem cel puţin, dacă nu să eliminăm, ideea asta că a fura din bani publici este un normal (…) Lucrul acesta poate fi oprit şi iniţiativa pe care o demarăm astăzi tocmai acest lucru îşi propune: dorim să ridicăm la nivel de principiu constituţional faptul că o persoană condamnată definitiv şi irevocabil nu poate să ne reprezinte şi nu poate să conducă destinele naţiunii”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele USR, Dan Barna.

Mihai Șora: ,,Trebuie să ne opunem corupției

Prezent la eveniment a fost și filosoful Mihai Șora, care, de curând, a împlinit 101 ani.

,,Națiunea noastră are șansa de a reuși. Nu trebuie să depunem armele. Trebuie să ne opunem, din toate puterile, nu doar valului de corupție, ci la cea mai mică încercare de corupție pe care o simțim în jurul nostru. Solidaritatea noastră este indispensabilă și este forța noastră. Trebuie să fim solidari împotriva răului care ne înconjoară și ne amenință”, a spus filosoful.

Comitetul de inițiativă a acestui proiect în include pe filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, avocatul Mihai Badea, juristul Eugen Vasiliu, pianistul Dan Grigore, activistul civic Valeriu Nicolae, Eugen Iancu – preşedintele Asociaţiei Colectiv, Oana Negru – manager juridic la grupul Rezistenţa, Mihai Tudorică – lider al grupului #Rezistenţa, Klaus Fabriţius – membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, precum şi alte persoane din domeniul juridic, ingineresc sau IT.

Sursa: libertatea.ro

Ultimile din

Mergi la SUS