Mai sunt cateva luni pana la momentul in care va intra in vigoare legea care face imposibila subventionarea generalizata a pretului energiei termice. Desi pentru Bucuresti, unde jumatate de milion de apartamente sunt racordate la RADET, asta inseamna dublarea pretului la caldura si apa calda, autoritatile inca nu au solutii, scrie e-nergia.ro
In luna aprilie a anului viitor va intra in vigoare legea 196/2016, privind venitul minim de incluziune. Un articol al acestei legi arata ca subventia la incalzire, acordata de autoritatile locale, de care beneficiaza acum toata lumea, va trebui acordata individual, fiecarui beneficiar. Iar fiecare consumator trebuie sa aiba contract cu furnizorul de energie termica. Lucru care acum nu se intampla in general, contractele fiind incheiate intre furnizorul de energie termica (RADET, in cazul Bucurestiului), si asociatiile de proprietari/locatari.
Iar existenta unui contract direct cu consumatorul presupune si contorizarea individuala a consumului de energie termica. Adica o raritate, in momentul de fata, in apartamentele din blocurile racordate la sistemul centralizat de incalzire: nu exista contor de caldura pentru fiecare apartament, ci doar la nivel de scara de bloc.
Deci subventiile pentru 1,2 milioane de locuinte, la nivel national, nu mai pot fi acordate, si nu doar din aceasta cauza.
Citeste pe e-nergia.ro cum te afecteaza, ce fac acum autoritatile si ce urmeaza!