Exodul forței de muncă din România către țările din vest continuă. 7 milioane de români au plecat din țară, 90% pentru totdeauna

in ExtraNews de

Exodul forței de muncă din România către țările din vest continuă în ritm accentuat, din cauza situației economice din țară. Specialiștii estimează că peste 7 milioane de persoane au plecat, adică aproape cât întreaga populație activă care a mai rămas să muncească acasă.

Deși autoritățile susțin că circa 5 milioane de români au emigrat temporar sau definitiv, în realitate, numărul celor care au plecat în străinătate este mult mai mare. Cezar Caleap, director executiv al Asociaţiei Internaţionale a Întreprinderilor Creative din Belgia (AIICB), a anunțat că aproximativ 7 milioane de români au părăsit țara. “Dintre aceștia, nu cred că se vor mai întoarce 10% în România”, a spus Caleap, în cadrul seminarului „Bruxelles şi calea spre succes“.

„Belgia poate fi pentru noi un prim proiect pe care să-l creionăm. Sunt convins că există multe alte zone de interes din punct de vedere al business-ului. E adevărat că Belgia sau Bruxelles-ul nu sunt atât de ofertante din punct de vedere al business-ului, dar ce vreau să spun este că avem acolo diaspora românească, este prima comunitate după belgieni. Nu ştiu dacă este o bucurie. Diaspora româneas-
că este prima comunitate şi în Italia, şi în Spania, şi în Anglia şi începe să nu mai fie în România. Ce ştiu este că, în realitate, avem aproape 7 milioane de români plecaţi în străinătate, din care nu cred că se vor mai întoarce 10% în România, să fim conştienţi de asta”, a spus Caleap. Antreprenorul s-a declarat surprins de faptul că a văzut în statisticile de la Ministerul de Externe faptul că există români plecați inclusiv în Japonia sau America de Sud. „Vorbesc despre cifre reale, ale celor cu rezidenţă, în număr de 5 milioane, lucru care nu se comunică la noi corect. De asemenea, cel puţin două milioane de români sunt într-un du-te vino”, a adăugat Cezar Caleap.

170.000 de români înregistrați în Belgia
Comunitatea românească din Belgia numără în prezent 170.000 de persoane, din care 48.000 în capitala Bruxelles, a precizat Viorel Stoica, preşedintele executiv al Asociaţiei Internaţionale a Întreprinderilor Creative din Belgia. El a adăugat că s-au format deja foarte multe familii mixte în această
țară. Stoica a mai spus că în cazul în care România ar construi așezări precum cele din Belgia, probabil că 50% din cei plecați s-ar întoarce în ţară.

Asociaţia Internaţională a Întreprinderilor Creative din Belgia a fost înfiinţată în august 2018. În perioada 22-24 februarie 2019 va organiza la Bruxelles o expoziţie de produse şi servicii la care vor participa circa 150 de firme din România şi alte aproape 150 de firme ale românilor din Belgia, alături de companii belgiene. Asociaţia îşi propune să devină un centru de reprezentare cu antreprenorii români care vor să se dezvolte sau au dezvoltat deja afaceri în Belgia.

Cifrele prezentate de antreprenorii care activează în Belgia depășesc chiar și datele Eurostat, care a anunțat, în urmă cu mai multe luni, că ponderea populației active din România (cu vârste între 20 și 64 de ani) care a părăsit țara s-a triplat în ultimul deceniu, de la 7,5% în 2007 la 19,7% în 2017. Țara noastră are, astfel, cel mai mare procent de populație activă care muncește într-un alt stat membru din UE. Media europeană a migrației populației active este de 3,8% din totalul cetățenilor.

Vesticii pleacă în alte țări în special pentru a-și deschide o afacere sau a lucra într-un job de top, în timp ce românii și cetățenii celorlalte state UE sărace migrează din motive pur economice, pentru salarii mai bune și pentru că nu văd nici o perspectivă reală de îmbunătățire a situației din țara lor.

Dacă imediat după intrarea României în UE majoritatea emigranților români o reprezentau persoanele tinere, în ultimii ani pleacă tot mai multe persoane cu vârsta de peste 45 de ani, majoritatea cu studii superioare.