Exerciţiile militare care le dau fiori europenilor. Ce spun analiștii despre exercițiul de amploare al Rusiei

in Extern de

Moscova a refuzat prezenta observatorilor OSCE, aşa că misterul care învăluie exerciţiile accentuează nervozitatea ţărilor baltice şi Poloniei.

Exerciţiile, cu numele de cod Zapad 2017 – Vest 2017 – se desfăşoară în Belarus, în enclava rusă, Kaliningrad, şi în regiuni din nord-vestul Rusiei, adică de-a lungul frontierei cu Lituania şi Polonia. La manevre vor participa, potrivit oficialilor ruşi, 12.700 de militari – dar şi 70 de avioane şi elicoptere, 250 de tancuri, 200 de piese de artilerie şi 10 nave de război.

Exerciţiul simulează, spune Kremlinul, un scenariu în care grupuri extremiste, care primesc ajutor extern, pătrund pe teritoriul Belarusului şi al enclavei Kaliningrad. Inamicii sunt trei ţări cu nume imaginare, dar uşor identificate drept Lituania, Letonia şi Polonia.

Kalev Stoicescu, analist politic: “Parţial, desigur, pregătesc scenarii de apărare împotriva cui, nu ştiu, dar, în orice caz, vedem că planurile exerciţiilor au un caracter ofensiv clar, având drept ţintă inclusiv statele baltice şi Polonia.”

NATO vede manevrele drept o demonstraţie de forţă şi a cerut monitorizarea exerciţiilor de către observatorii OSCE.

Jill Doheryy, CNN: ”Moscova spune că exerciţiile nu sunt nimic ieşit din comun, că sunt aplicaţii de apărare. Însă exerciţiile au loc într-o vecinătate foarte tensionată. Polonia şi ţările baltice sunt îngrijorate. În primul rând din pricina numărului de soldaţi. Rusia spune că a trimis 12.700 de soldaţi, puţin sub 13.000. Dacă erau peste 13.000 , ar fi trebuit să invite observatori.”

Juri Luik, ministrul estonian al apărării: “Nu avem motive să credem că exercițiile reprezintă o acțiune care pregăteşte ceva împotriva NATO. Dar există motive de îngrijorare, fiindcă motivele Rusiei sunt adesea neclare.”

Pe de altă parte, sunt temeri că trupele ruse nu vor părăsi Belarusul după încheierea manevrelor, pe 20 septembrie.

Zapad 2017 se desfăşoară aproape în paralel cu exerciţiile militare din Ucraina, la care participa şi armata americană. Împinsă tot de ameninţarea rusă, Suedia, ţară neutră, a lansat la rândul ei cele mai ample manevre de război din ultimele două decenii.

Sursa: Stirileprotv.ro