Europa, devastată de o „tornadă multivortex”. Imaginile sunt apocaliptice.

in Extern/ExtraNews de

O tornadă a lăsat în urmă cel puțin 7 răniți și stricăciuni serioase la zeci de case din sudul Luxemburgului. La fel, un vârtej cu aspect de tornadă i-a speriat pe locuitorii și turiștii aflați aseară în centrul orașului Amsterdam.

Arbori, stâlpi de iluminat, acoperisurii… abia au rezistat puterii distructive a tornadei care a pornit din estul Franţei, năpustindu-se apoi asupra părţii de sud a Luxemburgului. O înregistrare video înfricoşătoare a fost filmată de la fereastra unui apartament din centrul oraşului Bascharage. De fapt două vârtejuri au fuzionat formând ceea ce meteorologii numesc tornadă multivortex.

Cel puţin 19 persoane au fost rănite într-o altă localitate, Pétange şi 100 de case sunt de nelocuit.

La Amsterdam, cerul s-a acoperit parcă dintr-odată de nori negri, care au început să se răsucească în spirală formând un vârtej ameninţător, în interiorul căruia viteza vântului a depăşit 100 de kilometri pe oră. Acesta a urmat cursul unui canal, chiar în partea centrală a oraşului.

Faptul că a rămas doar deasupra apei explica de ce a lăsat în urma doar pagube materiale nesemnificative. O ambarcaţiune a fost avariată şi un copac a căzut peste o pistă pentru biciclete.

Pe de altă parte, două furtuni violente care au măturat oraşul francez Toulouse şi regiunea sa, întâi aseară, apoi în cursul nopţii, au declanşat sute de apeluri de urgenţă la pompieri. Şuvoaiele care s-au format pe străzi au inundat de asemenea, pasaje şi subsoluri de clădiri.