Este OFICIAL! Mitropolia Ardealului a decis ca Arsenie Boca să devină SFÂNT

in InfoPlus de

Este oficial! Mitropolia Ardealului a decis ca Arsenie Boca să devină sfânt. În acest sens se va propune acum dosarul de canonizare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. “Joi, 5 septembrie 2019, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s-au desfăşurat lucrările şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului.

Mitropolia Ardealului a decis ca Arsenie Boca să devină sfânt
În cadrul şedinţei Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenţi au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Dosarul complet şi studiul document asupra sfinţeniei vieţii Cuviosului Părintelui nostru Arsenie vor fi înaintate spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în comunicatul de presă al al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

De remarcat că Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza declara în urmă cu mai mulți ani că Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca, cel considerat de credincioşi drept “Sfântul Ardealului”. Mai mult, mitropolitul Ardealului mărturisea atunci că “ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze şi el pe actul de canonizare”, numind întâlnirile sale cu părintele Arsenie Boca drept “providenţiale”.

Vă reamintim că în acest an se împlinesc 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca. Acesta este îngropat la Mănăstirea Prislop în judeţul Hunedoara. Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică “Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara și părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. În cele din urmă, Arsenie Boca a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. A fost închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi Oradea și condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal. După moartea sa, sute de pelerini continuă să vină zilnic la mormântul său.

Trimite prietenilor