Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ELENA ALEXI prima polițistă din țara noastră, într-o Românie comunistă în care țăranii se revoltau cu furci și topoare

in Educational de

Pentru a vă „reintroduce” în atmosfera sumbră a anilor ‘ 50, vă reamintim că manualele de istorie a românilor consemnează revoltele țărănești ale acelor vremuri, în care armele erau bolovani, cazmale, furci, topoare, coase. Cei asupriți se răsculau împotriva activiştilor de partid  trimişi să adune cotele agricole.

Și-a ajustat singura uniforma, în lipsa unui model

În  aceste vremuri tulburi, Elena Alexi era prima femeie din Republica Populară Română care îmbrăca uniforma de polițist. Avea numai 20 de primăveri. La 40 de ani distanță de Alice Stebbins Wells, prima femeie-polițist din lume, Elena pășea cu dreptul într-o lume a bărbaților. La fel ca omologa ei din America, și polițista noastră și-a ajustat singură uniforma, în lipsa unui model.

Reîmbrăca uniforma de polițistă de 8 și 25 martie

Informații despre prima polițistă din România, Elena Alexi, sunt puține și sacadate. După anii 2000, „veterana” din Sibiu era invitată de autorități de Ziua Internaţională a Femeii, pentru a oferi un exemplu Evelor din oraș. De asemenea, și de Ziua Poliției Române, pe 25 martie, Elena Alexi se alătura în uniformă colegilor mai tineri, chiar dacă era septuagenară. Deborda de energie și vitalitate și era fericită să vadă că tot mai multe femei îngroașă rândurile celor care erau în slujba cetățeanului. În 2011, la 79 de ani, a trecut în neființă, dar amintirea ei a rămas vie în mintea mai multor doamne și domnișoare ofițer, pe care le-a inspirat.

„Septuagenara Elena Alexi era scoasă “de la naftalină” şi pusă să slalomeze printre maşini spre a acorda sfaturi şi flori şoferiţelor, după care era din nou uitată. Nevoită să trăiască într-o magherniţă imundă din strada Faurului, după ce a fost evacuată dintr-o locuinţă naţionalizată, prima femeie-poliţist din România s-a stins, din cauza afecţiunilor contractate ca urmare a condiţiilor inumane de viaţă”, este mărturia de tip ferpar pe care un fost admirator de-al polițistei a exprimat-o pe un blog. Se întâmpla acum șase ani.

Elena nu era străină de regimul cazon, căci primise o educație spartană de la părinții ei. În 1952, a spart tiparele miliţieneşti, ca mai apoi, Revoluția să o prindă Şefă la Circulaţie. Însă, cum specializările erau pe atunci la fel de tulburi ca și timpurile, nu de puține ori, a stat lângă cadavre în frig şi ploaie, până veneau procurorii.

„Mama” tuturor polițiștilor mai tineri

„Mama Lenuţa”, așa cum o numeau colegii mai tineri, a rezolvat atât treburi polițienești, cât și de familie.  A rezolvat până una, alta, cazuri de infidelităţi, la ea venind şi soţii înşelate de soţi şi tot ea, femeie sufletistă, ducea la spital copii ai străzii.

 „Pentru polițiști, eram ca o mamă. Știţi, băieţii trebuie educaţi, să mai ştie una-alta” , afirma, fosta poliţistă, pentru Revista Tribuna din Sibiu.

S-a şi îmbolnăvit de rinichi, din cauza că parcurgea distanţe lungi pe motocicletă, în patrulare sau la intervenţii. De altfel, o boală de rinichi i-a fost fatală. Sursa: A1.ro

Ultimile din

Mergi la SUS