El este românul erou care a murit în timpul asaltului din Kabul! Și-a dat viața pentru a-și salva colegii

in Extern de

Un oficial roman si-a pierdut viata – iar altul a fost ranit – in asalt terorist care a insangerat capitala Afganistanului. Barbatul ucis apara cladirea misiunii diplomatice a Romaniei – una dintre cele vizate de atentat – si nu a avut nicio sansa.

Un intreg asalt – in timpul caruia s-au auzit sute de focuri de arma, a fost declansat asupra Ambasadei Romaniei la Kabul.

Totul dupa ce camionul capcana – incarcat cu zeci de kilograme de explozibil, a fost detonat in fata cladirii! Imaginile de dupa atentat arata cat de puternica a fost deflagratia. Un crater imens a ramas in urma ei!
Gloantelor si bombei i-au cazut victime 16 oameni, printre care si diplomatul roman de 43 de ani – membru al echipei de securitate. Si-a dat viata in timp ce incerca sa-i salveze pe ceilalti 11 membri ai reprezentantei diplomatice a tarii noastre in Afganistan!

Un alt roman – coleg in ambasada, a fost ranit si este la spitalul din Kabul! Urmeaza sa fie transferat cat de curand posibil in Europa – pentru ca are nevoie de ingrijire de specialitate, dar totul depinde de modul in care ii evolueaza starea de sanatate!

Cinci teroristi au fost – toti impuscati ulterior de fortele de securitate, dar… prea tarziu! Ore intregi a durat asaltul din Kabul, in care diplomatul roman a murit aparandu-si colegii.

Agentia afgana de stiri Pajhwok transmite ca Radu-Nicolae Gîmbutzan, ambasadorul Romaniei la Kabul, a fost extras de fortele afgane in timpul atacului terorist si transportat intr-o bazã militara NATO din apropiere. Alti 400 de cetateni straini au fost dusi si ei in locuri sigure.

De la Bucuresti, Ministrul de Externe, Ramona Manescu, a declarat ca toti cei 11 membri ai reprezentantei diplomatice a tarii noastre la Kabul se vor intoarce in tara deoarece cladirea a fost distrusa in proportie de 80%.

Atacul a fost revendicat initial de talibani, pentru ca, apoi, gruparea ISIS sa isi asume responsabilitatea pentru acest macel.

Si Premierul Viorica Dancila a condamnat atacul terorist: „Acest act de o cumplitã cruzime ( …) nu ne abate de la angajamentul nostru în lupta împotriva terorismului”.

Atacul este comis in conditiile in care Statele Unite discuta cu talibanii retragerea trupelor americane din Afganistan! Trimisul special de la Washington tocmai stabilise cu acestia desfiintarea a 5 baze de pe intreg teritoriul tarii, in care se afla 5.000 de militari, conform Stirile Kanal D.

Românul decedat avea 43 de ani și era membru al echipei de securitate
„Nu putem decât să fim recunoscători, să plătim tribut pentru sacrificiul pe care l-a făcut. Omul acesta și-a sacrificat viața pentru a-i salva pe ceilalți”, spune Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.

În momentul atacului, în ambasada României la Kabul se aflau 12 diplomați. Toți cei rămași în viață au fost transferați la o bază NATO.

„Toți oamenii vor fi aduși în țară în momentul în care reușim să stabilizam situația, va trebui să refacem sediul misiunii pentru a trimite o nouă echipă într-un climat de securitate”, declară Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe.Loading...