Esentele florale se obtin din florile plantelor si arborilor. Preparate in apa si pastrate in alcool, se crede ca pot exercita o influenta benefica asupra mintii si spiritului si ca pot ajuta la combaterea pesimismului si la recapatarea echilibrului emotional. Prin actiunea lor delicata – nu li se cunosc efecte negative -, ele constituie un complement ideal pentru alte tratamente.
Primul care a preparat esente florale, in anii 1930, a fost dr. Edward Bach, bacteriolog si anamopatolog din Tara Galilor. Edward Bach s-a cconvins de faptul ca bolile erau adesea manifestari exterioare ale unor dezechilibre prezente in personalitatea cuiva sau in viata sa afectiva. El credea ca florile au capacitatea de a usura stresul mintal, folosind intuitia si experimentele, a studiat efectele terapeutice ale unei mari diversitati de flori. Pentru inceput, el a preparat o duzina de esente florale pe care le-a denumit “Cei doisprezece tamaduitori”. Au urmat alte 26 de remedii, numarul total ajungand la 38. Se spune ca fiecare esenta face sa dispara o anumita stare emotionala neplacuta, cum ar fi teama, lipsa de rabdare sau nelinistea. Bach si-a preparat remediile sub forma lichida, ca sa poata fi amestecate usor pentru a crea tratamente personalizate. In ultimile decenii multi si-au insusit ideile lui Bach pentru a obtine noi esente florale si combinatii de remedii simplu d utilizat.
CERETI SFATUL UNUI SPECIALIST
Un practician va folosi doua tipuri de esente florale pentru un amestec personalizat, destinat unui anume pacient. Primele, care corespund unor trasaturi de caracter, se numesc esente “de personalitate”, iar cele din a doua categorie, care corespund unor stari sufletesti, sunt denumite esente “de dispozitie” sau “auxiliare”. De exemplu, unei persoane de obicei autoritara, dar care este nelinistita pentru ca trebuie sa tina o alocutiune la o cununie, ar putea sa i se dea flori de vita-de-vie ca esenta de personalitate si minimulus pentru a-si invinge temerile. In toate cazurile simple, ajunge o simpla esenta.
Practicienii care folosesc esente florale nu cerceteaza prea in profunzime cauzele care stau la baza starilor psihologice, ci incearca sa trateze incet, etapa cu etapa, emotiile refulate de multa vreme. Cei mai multi se preocupa de consecintele de suprafata si lasa esentele florale sa actioneze asupra problemelor, pe masura ce acestea se manifesta. Daca apar simptome ingrijoratoare, adresati-va medicului. Spre deosebire de alte terapii, esentele florale sunt un tratament complementar. Ele nu pot lua locul ingrijirilor conventionale, va ajuta doar sa controlati problemele de baza, care pot sa fi cauzat sau agravat starea.
FOLOSIREA TERAPIEI LA DOMICILIU
Stiind ca alegerea nepotrivita a unei esente florale nu va face nici un rau, o puteti experimenta fara grija. Daca dupa trei saptamani de folosire nu observati nicio ameliorare, adresati-va unui specialist.
Atunci cand va alegeti esentele florale, ganditi-va mai intai ce si cum simtiti si potriviti esentele la senzatiile pe care le aveti. Puteti folosi concomitant pana la sapte esente. Daca intentionati sa le folositi cu regularitate, procurati-va o carte de specialitate, care ofera detalii despre fiecare remediu.
PREGATIREA AMESTECULUI DE UZ PERSONAL
- Puneti cate 2 picaturi din fiecare dintre esentele alese intr-o sticluta de 30 ml, cu picurator.
- Adaugati 1 lingurita de coniac si apoi umpleti sticluta cu apa minerala plata. Folositi glicerina in loc de coniac daca vreti sa evitati alcoolul.
- Luati cate 4 picaturi de patru ori pe zi sau chiar mai des daca simtiti nevoia.
- Continutul sticlutei va va ajumge 2-3 saptamani daca utilizati esenta cu regularitate. Cand ati terminat-o, reevaluati-va starea emotionala. La nevoie, pregatiti o alta sticluta, cu aceleasi esente sau altele.
- Pentru starile sufletesti trecatoare, adaugati 2 picaturi din esenta de care aveti nevoie intr-un pahar cu apa sau picutrati fiecare esenta direct pe limba.
PRECAUTII SPECIALE
Esentele florale nu prezinta riscuri nici pentru copii sau femei gravide. Totusi se pastreaza in alcool. Daca este o problema, preparati remediul folosind glicerina in loc de alcool sau cereti sfatul unui practician. Esentele florale nu interactioneza cu medicamentele.
CEI DOISPREZECE TAMADUITORI
Agrimony – anxietate tainuita
Centaury – dorinta excesiva de a placea, lipsa de incredere in sine
Cerato – indoieli despre judecata proprie, indecizie cronica
Chicory – amestec excesiv in treburile altora
Clematis – distrat, visator
Gentian – tristete, melancolie
Impatiens – lipsa de rabdare
Mimulus – timiditate, anxietate, temeri zilnice
Rock Rose – groaza
Scleranthus – nehotarare, dispozitie oscilanta
Vervain – energie si entuziasm plasate la extreme
Walter Violet – infumurare excesiva sau caracter rezervat
UN ELIXIR BUN LA TOATE
Dr. Edward Bach si-a denumit “Remediu de salvare” (Rescue Remedy) cel mai faimos amestec de esente florale. Acesta este facut din cinci esente diferite, selectate pentru a depasi crizele si urgentele de orice fel. Luati 4 picaturi intr-un pahar cu apa sau puneti-va direct pe limba daca nu aveti apa la indemana.