Entuziasmul neregulat
Incapacitatatea de a adapta adecvat tensiunea internă și emoția se transformă în neliniștea specifică a unui jucător de noroc. Deseori la început motivația pentru a juca este căutarea succesului și a profiturilor, reducerea plictiselii sau gestionarea emoțiilor negative de genul celor care apar după o despărțire. Jucătorul cade treptat într-un cerc vicios, victimele fiind toate aspectele vieții sale.
Jucătorul ajunge într-o stare de plăcere și emoție când joacă și el încearcă să găsească o explicație logică pentru jocurile sale de noroc necontrolate. Pot să apară comportament superstițios și gândire magică. Treptat el se alătură unei lumi fantastice, marcat de fantezia puterii și a profitului. El se îndepărtează de mediul său și încet încet crește singur.
În cele din urmă jocul devine principala activitate în viață. Această dezvotare duce la declinul fizic, personal și social.
Jucătorul este într-un final distinctibil prin controlul redus al implsurilor, ceea ce înseamnă că impulsul de a juca nu poate fi rezistat. Acest comportament este similar cu cel al alcoolicilor ce nu pot rezista să nu bea din nou imediat după ce s-au lăsat. În ciuda consecințelor negative, dorința de a elibera tensiunea prin joc este intensificată.
De asemenea are și o bază neuronală. Sistemul de recompensare a creierului este suprasolicitat în mod cronic ceea ce conduce la o contra-reglementare a creierului. Pentru a se proteja de agitația dăunătoare a creierului începe să reacționeze mai puțin la stimulul recompensă. O adaptare neurologică începe să se stabilească. Pentru a obține senzația dorită, buy-in-urile sau volumul de joc trebuie să fie crescut. Apropo, cel mai înalt punct de dezvoltare al acestei dependențe este showdown-ul.
Comportament dezadaptativ de joc de noroc persistent şi recurent, după cum este indicat de cinci (sau de mai multe) dintre următoarele:
(1) este preocupat de jocul de noroc (de ex., este preocupat de retrăirea experienţelor de joc anterioare, de handicap sau de planificarea şansei ori se gândeşte la modalităţile de procurare a banilor cu care să joace) ;
(2) necesită să joace cu sume crescânde de bani în vederea obţinerii excitaţiei dorite;
(3) are repetate eforturi infructuoase de a controla, reduce sau stopa jocul de noroc;
(4) este neliniştit sau iritabil când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de noroc;
(5) joacă pentru a scăpa de probleme ori pentru uşurarea unei dispoziţii disforice (de ex., sentimente de vulnerabilitate, de cuipă, anxietate sau depresie) ;
(6) după pierderea banilor la joc, revine în altă zi pentru a recupera („urmărirea recuperării” propriilor pierderi) ;
(7) minte membrii familiei, pe terapeut sau pe alţii, spre a ascunde dimensiunea implicării în jocul de noroc patologic;
(8) a comis acte ilegale, precum falsul, frauda, furtul sau delapidarea, pentru a finanţa jocul de noroc;
(9) a periclitat sau pierdut o relaţie importantă, un post, ori o oportunitate educaţională sau de carieră din cauza jocului de noroc;
(10) se bazează pe alţii spre a procura banii necesari ieşirii dintr-o situaţie financiară disperată cauzată de jocul de noroc.
Există multe atitudini iraționale distorsionate tipice jucătorilor de noroc:
- Iluzia de control
Asta este conturată de presupunerea că jocul are o influență personală mai mare decât este cazul în mod obiectiv.
Ei spun că profiturile sunt datorate abilității lor și pierderile datorită circumstanțelor nefericite.
- Efectul de Monte-Carlo („aberațiile jucătorilor”)
Frecvența evenimentelor trecute sugerează care va fi probabilitatea evenimentelor viitoare (exemplu la ruletă: A existat de 3 ori consecutiv negru, asta înseamnă că probabilitatea unui roșu este în creștere.)
- Interpretarea greșită a probabilității de câștig
Jucătorul își supraestimează profitul nerealist. De exemplu, 98% din toți banii puși ca buy-in sunt pierduți.
- Aproape de câştig („regretul cognitiv și ratarea”)
Asta apare la mașinile de noroc unde ai nevoie ca trei simboluri identice să apară pentru a primi o plată, dar ţie îţi apar doar două simboluri identice. Rezultatul: „Tocmai am ratat un câștig, așadar trebuie să continui să joc!”
- Captura („blocare”)
Asta este aderarea la deciziile greșite pentru a justifica investițiile deja făcute – „Ok, probabil sunt învins, dar din moment ce am am egalat aici pe turn mă voi uita și la river.”
Există dovezi că un procentaj mare din modelele de gândire defectuoase sunt în timp ce se joacă jocuri de norc.
Care este riscul?
Cei mai afectați oameni sunt bărbați care trăiesc singuri într-un oraș mare și au în jur de 30 de ani. Debutul dependenței apare de obicei în adolescență, oricum, femeile tind să devină mai dependente în mijlocul vieții. Dacă intră sub tratament, de obicei deja sunt în datorii, în pericol de suicid și de obicei au făcut infracțiuni pentru a strânge bani pentru a juca. O parte mai mare a dependenților (aproximativ o treime) suferă de asemenea și de dependențe psihice, de exemplu alcool sau heroină.
Aproximativ 2-3 % din populație are o problemă cu jocurile de noroc și aproximativ 1% suferă de ceea ce se numește comportament anormal de joc. Există o corelare între disponibilitatea jocului oferit (de exemplu, numărul de mașini de jocuri de noroc per 1000 de locuitori) și frecvența jucătorilor patologici.
Jocurile de noroc şi pariurile în societatea contemporană reprezintă o formă de divertisment acceptată social, dar riscul ca practicarea acestora să degenereze într-un obicei necontrolat, cu numeroase consecinţe negative, a transformat jocurile de noroc şi în obiect de studiu al psihologilor şi sociologilor.
Jocul excesiv al pacienților maniaci este definit ca: o manie este o boală discretă care se îmbină cu un entuziasm puternic, o melancolie interioară agitată, schimbări pozitive în starea de spirit fără motiv și melancolie agitată fără încetare.
Jocul patologic este poziționat sub „comportament anormal sau defectuos în controlul impulsurilor” în cadrul clasamentului internațional al bolilor.
Elementul esenţial al jocului de noroc patologic îl constituie un comportament de joc de noroc persistent şi recurent dezadaptativ, care întrerupe urmărirea scopurilor personale, familiale sau profesionale.
O tulburare a personalității este caracterizată printr-o tulburare persistentă a comportamentului care începe în copilărie și adolescență cauzând probleme serioase în relațiile sociale.
Incapacitatatea de a adapta adecvat tensiunea internă și emoția se transformă în neliniștea specifică a unui jucător de noroc.
Cei mai afectați oameni sunt bărbați care trăiesc singuri într-un oraș mare și au în jur de 30 de ani. Debutul dependenței apare de obicei în adolescență, oricum, femeile tind să devină mai dependente în mijlocul vieții.
Factori care să conducă la dependență ar putea fi experiențe de genul multe câștiguri („o victorie mare”) sau experiențe de viață debilitante cum ar fi probleme cu partenerul de viață, despărțire, sarcina sau tulburările profesionale.
Persoana poate fi preocupata de jocul de noroc (de ex., retrăieşte experienţe anterioare de joc de noroc, îşi planifică banii pentru următorul joc de noroc sau se gîndeşte la modurile în care să obţină banii cu care să joace) .
Cele mai multe persoane cu joc de noroc patologic spun că ele caută „acţiune” (o stare de excitaţie, de euforie), sau de aventură chiar mai mult decât bani. Pariuri tot mai mari ori riscuri mai mari pot fi necesare pentru a continua să producă nivelul dorit de excitaţie.
Persoanele care au probleme cu jocul de noroc patologic continuă adesea să
joace în ciuda eforturilor repetate de a controla, reduce sau stopa comportamentul. Poate exista nelinişte sau iritabilitate când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de noroc.
Persoana poate juca ca mod de a scăpa de anumite probleme ori pentru a uşura o dispoziţie disforică (de ex., sentimentele de vulnerabilitate, de culpă, anxietatea, depresia).
În acest sens, dorinţa noastră ca autori ai acestei cercetări este să iniţiem o schimbare de perspectivă, care să transforme în final jocul de noroc într-un joc responsabil, privit de către jucători ca o modalitate de distracţie, căreia aceştia să îi aloce sume prestabilite de bani şi perioade limitate de timp, un serviciu prins în bugetul lor, cu impact limitat şi deloc expus fluctuaţiilor devastatoare.