Economist, despre realizările anunţate de Dăncilă: Ăştia storc şi schimonosesc datele statistice mai ceva ca Ceauşescu!

in Politic de

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi, înaintea şedinţei de Guvern că ritmul în care se construieşte în România a fost depăşit doar de Slovenia, ceea ce arată cât de bună este evoluţia economiei româneşti. Economistul Cristian Păun spune că datele statistice prezentate de premier nu sunt cele reale.

Cristian Păun, profesor de economie la ASE, a scris joi, ulterior declaraţiei premierului Viorica Dăncilă că doar „Slovenia ne-a depăşit în UE la ritmul în care construim”, că explicaţia logică ar fi următoarea:

„Când ţara e praf şi ruină, şi o simplă plombare de găuri în asfalt sau construcţia de grădiniţe inutile de puştani atleţi schimbă radical orice ritm. Ăştia storc şi schimonosesc datele statistice mai ceva ca Ceauşescu! Până una alta, au decontat de la UE doar 68 de km de autostradă din bugetul asumat pentru 2014-2020. Adică puţin peste 10 km pe an!”.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, joi, că România a înregistrat, în primele două luni ale anului, un nivel record al investiţiilor străine directe, depăşind un miliard de euro, şi că exportul de servicii din această perioadă s-a majorat cu aproape 600 de milioane de euro.

„Toate acestea sunt date care confirmă măsurile bune pe care Guvernul PSD-ALDE le-a luat şi în acelaşi timp arată că economia românească se dezvoltă pe o bază sănătoasă”, a susţinut ea. „Aş dori să punctez câteva date care dovedesc faptul că economia României se află pe un trend ascendent şi va continua ritmul de creştere.

Ţara noastră a înregistrat în primele două luni un nivel record al investiţiilor străine directe, depăşind un miliard de euro, cel mai ridicat nivel după criza economică. Este o creştere cu peste 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, care arată încrederea investitorilor străini în mediul de afaceri din România”, a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Ea a spus că exportul de servicii din această perioadă s-a majorat cu aproape 600 de milioane de euro, respectiv cu 17,5%, ceea ce înseamnă un surplus comercial de 1,3 miliarde de eruo. Între serviciile cu o contribuţie importantă la export se regăsesc cele de IT şi transport, servicii cu valoare adăugată ridicată.

Dăncilă a continuat afirmând că, în primele două luni ale acestui an, cifra de afaceri din sectorul IT s-a majorat cu aproape 24% faţă de primele două luni din 2018, iar cifra de afaceri din transporturi cu aproximativ 15 %.

În legătură directă cu evoluţia bună a economiei este şi faptul că în luna februarie România s-a plasat pe locul doi la nivel european în ceea ce priveşte lucrările în construcţii, un avans mai mare fiind înregistrat doar de Slovenia, a susţinut ea. „Toate acestea sunt date care confirmă măsurile bune pe care Guvernul PSD-ALDE le-a luat şi în acelaşi timp arată că economia românească se dezvoltă pe o bază sănătoasă”, a conchis premierul.