Durerilor de cap cu care ne confruntăm frecvent din cauza stilului de viaţă stresant ne pot scoate destul de mulți bani din buzunar pentru analgezice pe care ajungem să le luăm în exces. Există însă la îndemâna noastră o alternativă naturistă care s-a dovedit eficientă și mult mai ieftină.
Menta
Această plantă banală care umple piețele cu un miros îmbătător ar trebuie să fie prima opțiune de tratament mai ales în cazul durerilor de cap (cefalee) care apar pe fondul stresului şi din cauza poziţiei incorecte în faţa calculatorului timp īndelungat. Planta este mai eficientă dacă se folosește sub formă de ulei esenţial (se ung tâmplele şi se masează până ce intră bine în piele). Uleiul esenţial de mentă se poate adăuga śi în apa de baie pentru picioare. Sub formă de infuzie, menta se prepară astfel: peste o lingura de planta (măcinată) se adaugă 250 de ml de apă fiartă.
Lavanda
Este de departe cel mai cunoscut remediu pentru liniștire, datoritä proprietaților antispatice, dar īn ciuda faimei prea puține persoane apelează la ea.
Lavanda se poate folosi sub formă de comprimate, de tinctură sau de ceai. Datorită proprietăților relaxante, uleiul de lavandă este adesea folosit în aromoterapie, dar şi masaj. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de flori de lavandă şi dintr-o cană de apă fierbinte. Amestecul se infuzează timp de zece minute. Se beau maximum două căni de ceai pe zi. Rezultatele apar după prima zi.
Păducelul
Durerile de cap, mai ales cele cu aură, ne pot scoate din ritmul obișnuit, din cauza simptomelor inconfortabile care le însoţesc, precum stări de vomă, tremurat, moleșeală. Īn astfel de cazuri se recomandă o combinaţie de plante care calmează și durerea, dar elimină şi simptomele asociate. Se combină flori de tei (40 g), cu talpa-gâştei (40 g) cu flori şi cu frunze de păducel (10 g) şi cu frunze de roiniţă (10 g). Dintr-o lingură de amestec şi din 250 ml de apă clocotită se prepară o infuzie. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi, la interval de patru ore. Păducelul reglează tensiunea arterială, care ne īntreține durerea.
Dacă durerile de cap persistă, mergi la medic, mai ales dacă sunt īnsoțite de stare rău accentuată şi de simptome neurologice precum starea deconfuzie, paralizia unor regiuni ale feţei, paralizia braţului sau piciorului (pe o parte a corpului), pierderea echilibrului şi coordonării, semne ale unui accident vascular cerebral (AVC).
Īn spatele durerilor de cap apărute brusc, se poate ascunde un anevrism cerebral. Apelul la 112 îți poate salva viața.
Sursa: jurnalistii.ro