Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

După OUĂLE din cotețele românilor, Vosganian lovește din nou! „Nu-i normal ca eu să văd vaca că paşte pe câmp și…”

in Politic de

Varujan Vosganian lovește din nou! Mai exact, deputatul ALDE a declarat că motivele pentru care bugetul de stat are încasări mici sunt legate de evaziunea fiscală, optimizarea fiscală şi structura arhaică a unei părţi din economia românească. Reamintim că nu este prima declarație cu bătaie lungă a acestuia, Vosganian declarând recent faptul că fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani, sub titlul “Punguța cu doi bani…”

„Dacă faceţi comparaţie între cât lapte se produce şi cât lapte e pe piaţă, între cât grâu se produce şi cât grâu e pe piaţă, se va vedea că o parte importantă a acestei producţii nu este în economia de piaţă. Nu produce salarii, nu produce impozite, iar noi nu avem cum să facem apoi drumuri. Oamenii de la ţară trebuie să aibă un serviciu şi să se specializeze. Unii să crească porci, alţii să se ocupe de dulceţuri şi tot aşa.

Nu-i normal ca eu să văd vaca că paşte pe câmp şi să-mi pun în cafea lapte din Austria. A ajuns laptele mai scump ca apa plată. De exemplu, lâna se aruncă. Nu se foloseşte nici pentru haine, nici pentru izolări termice. Am vorbit cu ministrul Agriculturii să facem un program, ca să nu se mai arunce lâna”, a declarat Varujan Vosganian pentru adevarul.ro.

Deputatul ALDE a mai afirmat că veniturile fiscale ale României sunt foarte mici, de doar 25%, în condiţiile în care alte state europene au o rată de 45%.

“Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale.

La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe. În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești. Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a fost postarea de acum câteva săptămâni a lui Vosganian. Sursa: evz.ro

Ultimile din

Mergi la SUS