Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

După decesul tânărului Călin Farcaș, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a scris: „Ministerul Sănătății are obligația să facă de urgență curățenie în viermuiala(cuib de vipere este prea mult) de la Agenția Națională de Transplant și să introducă România în Eurotransplant

in ExtraNews de

În România anului 2018, oamenii încă mor din cauza birocrației și ceea ce este mai grav, din cauza indiferenței și al faptului că sistemul bolnav al sănătății nu se modernizează și nu devine un sistem pentru oameni.
După aflarea veștii că tânărul Călin Farcaș, care aștepta un transplant pulmonar, a murit, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a postat pe pagina sa de Facebook:

„Călin Farcaș a murit. 
Fiecare veste ca asta te lasă puțin fără aer.
Pentru Călin s-au mobilizat sute de oameni să îi dea șansa la viață pe care statul i-o confiscase.
Călin avea 29 de ani.
Călin avea recomandare de transplant pulmonar.
Transplant pulmonar care la noi nu a fost posibil pentru că avem un centru la început de drum* iar la centrele mari din străinătate, românii nu mai sunt primiți.
Mai precis, românii erau primiți la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil după scandalul declanșat de Narcis COPCĂ și Gabriela FIREA în 2016**.
Călin a fost respins de AKH nu datorită patologiei complexe ci pentru faptul că era român, și cu statul român există un anumit tip de „înțelegere”. Ar putea fi numită la fel de bine și „neînțelegere”.
Ministerul Sănătății are obligația să facă de urgență curățenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenția Națională de Transplant și să introducă România în Eurotransplant. Chiar dacă asta o să strice treburile câtorva infractori cu talent și titluri din transplantul românesc. Oamenii cinstiți – medici și pacienți – o să aibă de câștigat.
Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă și să fii prizonier al incompetenței statului român și al nemerniciei reprezentanților lui.
Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă să rămâi din ce în ce mai des fără aer.
Sau fără aer deloc… așa cum l-au lăsat pe Călin.”
Postarea fostului ministru al Sănătății este o reacție la vestea morții lui Călin Farcaș, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Brașov, care aștepta un transplant pulmonar de mai bine de doi ani.
Lui Călin Farcaș i s-a pus în urmă cu doi ani diagnosticul de hipertensiune pulmonară, fiind dependent de aparatul de oxigen. În luna aprilie 2018, zeci de brașoveni strânși în fața Spitalului Clinic Județean din oraș, au  tras un semnal de alarmă în privința transplantului pulmonar din România.Ministrul Sorina Pintea a precizat că există un protocol cu Eurotransplant, însă a început să funcționeze abia anul acesta.

„Există un protocol cu Eurotransplant, protocol care nu a fost semnat, pentru că România nu și-a îndeplinit obligația. Abia anul acesta am început să disponibilizăm organele pentru Eurotransplant și, după cum știți, doi plămâni au plecat spre Eurotransplant. Adică protocolul a început să funcționeze de anul acesta, de când am dat organe. Ministerul Sănătății a aprobat dosarul lui Călin, teoretic. Practic, nicio clinică din Eurotransplant nu l-a acceptat. Din presă am aflat că a fost acceptat la o clinică din India, însă e greu de spus dacă el ar fi rezistat drumului până acolo. (…) Eu am cerut un rezumat al dosarului lui, dar știam că starea lui era gravă încă de anul trecut”, a declarat Sorina Pintea, conform Mediafax.
Tânărul a murit luni noapte la Institutul „Marius Nasta” din  București, iar  reprezentanții institutului au confirmat  că acesta avea strânși banii necesari pentru transplant.

Ultimile din

Mergi la SUS