Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

După ani întregi de aşteptare şi lungi controverse în România a avut loc miercuri primul transplant de plămâni.

in Sanatate de

Operaţia a avut loc la Spitalul ”Sfânta Maria” din Capitală, singurul centru acreditat pentru astfel de intervenţii chirurgicale. Doctorul Igor Tudorache a venit special din străinătate pentru a ajuta un tânăr în vârstă de 36 de ani, care aştepta o şansă de mai bine de 3 ani. Următoarele 48 de ore sunt foarte importante, pentru evoluţia pacientului relateaza stirileprotv.ro

Mugurel Amariței este din Iaşi, iar miercuri dimineaţă a primit alţi plămâni. Tânărul a suportat bine operaţia, potrivit reprezentanţilor spitalului.

Operatia a început la ora 4:00 de dimineaţă şi s-a încheiat la 11:00. Apoi, pacientul a fost transferat imediat în secţia de Terapie Intensivă pentru recuperare. Chirurgul principal a fost Igor Tudorache, care a venit din Germania, dar în sala de operaţie alături de el au mai fost 2 chirurgi de la Spitalul ”Sfânta Maria”.

Organele au fost prelevate la Floreasca, de la un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral. Pentru cel transplantat urmează însă 48 de ore critice, în care corpul poate sau nu să accepte plămânii. În a doua fază, tânărul ar trebui îngrijit într-un centru special de recuperare.

Adrian Popa, pacient transplantat: ″Este foarte importantă monitorizarea post transplant, unde se stabileşte medicaţia, dozajul şi toate cele când apar complicații.″⁣

Nu este clar însă dacă România are un asemenea centru de recuperare.

Spitalul ”Sfânta Maria” a primit acreditarea pentru centrul de transplant la începutul lui 2016. Ministrul Sănătăţii de atunci, Vlad Voiculescu, a blocat activitatea pentru că a descoperit nereguli. Anul trecut, un alt ministrul al sănătăţii, Florian Bodog, şi-a dat acordul şi astăzi a avut loc primul transplant de plămâni.

Patru bolnavi au murit până acum aşteptând un transplant de plămâni, iar alţi 36 de romani au nevoie de o astfel de intervenţie chirurgicală.

Ultimile din

Mergi la SUS