Drumul care leagă staţiunea Sărata Monteoru de localitatea Leiculeşti a fost deschis circulaţiei publice. Turiştii vor avea posibilitatea să călătorească direct din staţiuea Sărata Monteoru spre Tisău ca apoi să aleagă ruta spre Vulcanii Noroioşi fără să mai ocolească. Drumul amenajat în mare parte prin pădure va scuti un ocol de 15 kilometri, prin Verneşti.
Traseul are o lungime de 14,2 kilometri şi se suprapune cu două tronsoane de drum judeţean şi cu aproape zece kilometri de drum forestier. Valoarea proiectului este de peste 40 de milioane de lei. Drumul a fost bine asfaltat şi are balustrade de protecţie pe ambele laterale, acolo unde prezenţa acestora era absolut necesară. Lucrarea de reabilitare a fost executată în etape şi a durat câţiva ani. Potrivit preşedintelui CJ Buzău, noul drum va creşte importanţa staţiunii Sărata-Monteoru şi va scurta distanţa către obiectivele turistice de pe Valea Buzăului, mai ales pentru bucureşteni.
Prin scurtătura creată, turiştii vor sări însă din itinerariul lor satele din Verneşti, unde sunt crame dar şi un important sit arheologic, unde este în lucru un sat preistoric destinat turiştilor. Complexul de locuinţe preistorice va fi construit lângă situl arheologic de la Cârlomăneşti, localizat la patru kilometri nord-vest de municipiul Buzău. Adăposteşte bogate vestigii ale culturii Monteoru, din epoca bronzului, ale civilizaţiei fierului, din prima epocă si din epoca dacică. Din perioada dacică, au fost cercetate trei sanctuare şi numeroase construcţii civile, a fost descoperit un tezaur de monede din argint şi celebrele statuete din lut, cunoscute astazi in toată lumea drept „plastica de la Cârlomăneşti”.
”Drumul judeţean care leagă staţiunea Monteoru de Tisău îl duce pe turist direct spre ruta cu principalele obiective, precum tabăra de sculptură Măgura, Mănăstirea Ciolanu, fiind scutit de peste 15 kilometri. Ajută foarte mult staţiunea, deoarece acum se va putea pleca mai uşor pe trasele cu obiective turistice. Cine vrea să viziteze situl de la Cârlomăneşti, poate parcurge drumul vinului prin Verneşti sau poate să facă un circuit. Nu are nimeni de pierdut”, a declarat PetreEmanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.
Astfel, de acum se poate ajunge mai ușor în localitatea Leiculeşti şi de acolo mai departe, la mănăstirea Ciolanu şi pe Valea Buzăului.
Construcția drumului a început în 2012, după ce a fost inclus pe lista finanțărilor acordate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului la intervenția și insistențele deputatului PDL de Buzău Cezar Preda. Noua șosea, amenajată în mare parte prin pădure este, de fapt, o scurtătură care va tăia din itinerariul turiștilor o buclă de vreo 15 kilometri din Drumul Vinului. Consiliul Județean avea programat pentru 2010 debutul lucrărilor de modernizare a drumului care pornește din stațiunea Monteoru, străpunge o zonă forestieră întinsă și ajunge în comuna Tisău, unde face joncțiunea cu Drumul Vinului. Din cauza unor neînțelegeri între primii doi clasați după licitația de atribuire a lucrării, au apărut întârzieri pentru care Consiliul Județean a și fost avertizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, cofinanțatorul proiectului. Acesta a somat că retrage prima tranșă de bani, în valoare de 1,35 milioane de lei, acordată pentru începerea lucrărilor, dacă nu se urgentează soluționarea contestațiilor. Câștigătorul licitației a avut de realizat un drum nou, pe un traseu nou.