Drum din panouri solare? Iată 3 proiecte absolut revoluționare, care implică energia verde!

in InfoPlus de

În anul 2016, guvernul francez a anunțat una dintre cele mai ambițioase inițiative din istorie: construirea, din panouri solare, a aproximativ 1000 km de autostradă, care să traverseze Normandia. Panourile, după declarațiile guvernului, aveau să genereze 790 de kilowati pe zi, asigurând electricitatea pentru 5 milioane de locuințe. 

Chiar dacă planul nu a ieșit cum s-ar fi așteptat, tehnologia energiei solare este din ce în ce mai exploatată, în proiecte care au ca scop optimizarea și îmbunătățirea modului în care se folosesc resursele limitate ale pământului. Și alte proiecte au în vedere acest aspect, exploatând resursele inepuizabile ale Terrei în cel mai avantajos mod posibil. 

Iată 3 proiecte revoluționare cu panouri solare:

  1. Pista pentru bicicliști, Krommenie, Olanda

Când Olanda a instalat prima pistă din panouri solare pentru bicicliști, în 2014, proiectul s-a bucurat de un succes enorm. Aceasta a fost inițiativa care i-a determinat pe francezi să plănuiască realizarea unei șosele, bazată complet pe energia solară. Mai târziu, Japonia a abordat un proiect similar, doar că au aplicat ideea pe apă. Astfel, au creat cel mai mare panou solar plutitor. Asta demonstrează că un mic proiect de energie verde poate avea un impact imens. 

Acest lucru ar trebui să te motiveze și pe tine să faci o schimbare mică, pentru a avea o influență mare asupra altora. Pentru început, este o idee bună să îți instalezi panouri fotovoltaice de la Dbsolar acasă la tine. Astfel, măcar o parte din electricitatea de care proprietatea ta are nevoie va fi obținută într-un mod care nu dăunează mediului înconjurător. 

  1. Combustibil bio din alge, Australia

Aproape nimeni nu s-ar fi gândit la asta vreodată, dar algele conțin un ulei lipid, care poate fi transformat în combustibil. Cercetătorii studiază acest ulei pe care planta îl produce în mod natural. Ei încearcă să transforme această substanță în „biodiesel”, un combustibil care arde mai curat și care este mai eficient decât petrolul. 

În condiții optime, algele pot fi crescute în proporții uriașe. De fapt, o companie din Australia face deja demersuri importante în această direcție. Aceștia își propun să utilizeze uleiul pentru a obține combustibil, iar resturile din plantă să fie transformate în peleți sau furaje. 

  1. Biogaz din „gazele” animalelor, Olanda

Animalele și fecalele acestora sunt contribuitori masivi la schimbările climatice nedorite de pe glob. Vacile și alte animale de fermă produc cel puțin 18% din emisiile de gaz de pe mapamond, capabile să absoarbă raze infraroșii și să rețină astfel căldura. Oamenii de știință și-au dat seama de această problemă și au găsit o soluție revoluționară. 

„Farts to Fuel” este o metodă de a extrage gazul metan din excrementele vacilor, pentru a-l transforma într-o variantă bio, un combustibil care este suficient de calitativ pentru a fi introdus în rețeaua principală de gaz. Compania din Olanda a obținut astfel suficientă energie pentru a alimenta peste 200 de mii de locuințe.   

Tu ce schimbări poți face pentru a ajuta la o exploatarea mai responsabilă a resurselor limitate de pe planetă? 

Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com

Trimite prietenilor