Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Dreptul de vot al Ungariei in Parlamentul European, SUSPENDAT! Care este motivul

in Extern de

Parlamentul European a adoptat, miercuri, declanşarea Articolului 7 în cazul Ungariei. Mai concret, rezoluția prevedere suspendarea drepturilor de vot în instituţiile comunitare, în condiţiile în care regimul de la Budapesta este acuzat de încălcarea legislaţiei europene.

Propunerea comună de rezoluţie a fost depusă după decizia controvestată a Ungariei  de a aproba o lege controversată privind închiderea Universităţii Central Europene din Budapesta. Potrivit documentului, situaţia actuală din Ungaria „reprezintă un risc evident privind încălcarea valorilor europene, care justifică lansarea procedurii pentru Articolul 7”. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) va elabora un raport privind situaţia din Ungaria, scrie Mediafax. 

Rezoluţia, adoptată cu 393 de voturi pentru, 221 împotrivă şi 64 de abţineri, arată că evoluţiile observate în Ungaria în ultimii ani reprezintă o „ameninţare sistemică la adresa statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale”.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene nu a mai fost invocat niciodată şi prevede suspendarea drepturilor de vot ale unui stat membru în Consiliul European. Parlamentul European solicită guvernului ungar să suspende modificările aduse Legii învăţământului superior şi cere Comisiei Europene să „monitorizeze cu stricteţe” utilizarea fondurilor UE de către guvernul de la Budapesta.

Mergi la SUS