Dragoș Crișan, geniul matematicii din Cluj, medaliat cu argint la Olimpiada Balcanică

in Educational de

Dragoș Crișan, elevul din Cluj, care la vârsta de 12 ani participa la concursuri de matematică pentru elevi de liceu și studenți, a reușit o nouă performanță. A câștigat medlaie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2019, care a avut loc la Chișinău în perioada 30 aprilie – 5 mai.

Echipa României a câștigat șase medalii la olimpiada din Republica Moldova.

„Două medalii de aur şi patru medalii de argint: palmaresul echipei României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2019. Lotul olimpic de matematică al României şi-a trecut în palmares 6 medalii (două medalii de aur şi patru medalii de argint) la a XXXVI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori (Chişinău, 30 aprilie – 5 mai)”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Potrivit sursei citate, medaliaţi cu aur şi anul trecut, la Belgrad, Edis Memiş (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa) şi Leon-Roland Bălan-Tribus (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi-au reeditat performanţele, obţinând premii de acelaşi calibru.

„Medaliile de argint au fost adjudecate de Sergiu-Ionuţ Novac (Colegiul Naţional „C. Brediceanu” din Lugoj) – laureat cu argint în 2018, Darius-Cristian Lazea (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare), Sebastian Mihai Şimon (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Dragoş Crişan (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca)”, este precizat în comunicatul MEN.

Dragoș Crișan este un una din mințile strălucite ale matematicii din Cluj și din România. În anul 2013 când avea doar 12 ani, a participat la un concurs de informatică destinat studenţilor, asistenţilor universitari şi profesorilor. A concurat atunci cu cei mai buni programatori din România şi Austria. A impresionat organizatorii, fiind singurul elev de gimnaziu care a participat vreodată la o asemenea competiţie, clasându-se pe locul 47 din 150 de participanţi.

Primul premiu pe care l-a câștigat a fost în clasa a III-a la un concurs în Grecia.

Echipa României care a participat la Olimpiada din Chișinău a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Matematică şi Informatică) şi însoţită de prof. Dănuţ Aramă (Colegiul Naţional „Costache Negri” din Târgu Ocna) şi prof. Cristian-Vladimir Cerbu-Sfarghiu (Colegiul Liceal Militar „Şefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc).

La ediţia din 2019 a Olimpiadei Balcanice (competiţie de nivel regional) au participat echipe din 17 ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (ţări membre cu statut permanent) şi Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Turkmenistan şi Marea Britanie (ţări cu statut de invitat).