Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (IICJ) urmeaza sa se pronunte pe 21 ianuarie, asupra recursului in anulare introdus de fostul presedinte PSD, care ataca condamnarea de 3 ani si sase luni de inchisoare, pe care a primit-o in Dosarul DGASPC Teleorman.
Liviu Dragnea a sustinut, saptamana trecuta, in fata magistratilor Inaltei Curti, ca este nevinovat in Dosarul DGASPC Teleorman, desi a primit o condamnare de trei ani si sase luni, la 27 mai 2019, pe care o ispaseste acum la Penitenciarul Rahova. Mai mult decat atat, prejudiciul dispus de judecatori pe care Dragnea ar trebui sa il plateasca nu a fost achitat, iar fostul lider PSD spune ca nu a platit tocmai pentru ca se considera nevinovat.
„Eu cred cu tarie ca sunt complet nevinovat si stau de opt luni nevinovat in Penitenciarul Rahova. De aceea nu am platit prejudiciul, pentru ca nu mi s-a parut normal sa platesc pentru o fapta pe care nu am comis-o”, le-a spus Dragnea judecatorilor.
Dragnea a sustinut in fata magistratilor Inaltei Curti ca nu are de ce sa achite un prejudiciu pentru o fapta pe care nu a comis-o.
„Vreau sa ma refer la doua lucruri. In primul rand, la un neadevar – afirmatia DNA ca eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu si Anisa Stoica, ca lucrau la DGASPC, dar de fapt veneau la partid, un neadevar ca multe altele folosite de acest parchet. (…) Eu cred cu tarie ca sunt complet nevinovat si stau de opt luni nevinovat in Penitenciarul Rahova. De aceea nu am platit prejudiciul, pentru ca nu mi s-a parut normal sa platesc pentru o fapta pe care nu am comis-o. Ramane la aprecierea dumneavoastra daca voi sta in continuare nevinovat la inchisoare sau daca veti dispune eliberarea”, le-a spus Dragnea magistratilor.
In prima saptamana a anului nou, Dragnea a depus doua cereri adresate Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Tribunalului Bucuresti, prin care solicita eliberarea „de indata” din inchisoare. Solicitarile sunt justificate de aparitia in Monitorul Oficial, la data de 10 octombrie 2019, a deciziei Curtii Constitutionale privind completurile specializate.
Recursul in anulare este o cale extraordinara de atac introdusa de fostul lider al PSD, prin care acesta incearca sa obtina rejudecarea dosarului in care a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare.
UPDATE 13:00 – Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Curtea Supremă a respins recursul în casaţie formulat de fostul lider PSD
Curtea Supremă a respins azi ca nefondat recursul în casaţie formulat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa de 3 ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul angajărilor fictivă. Decizia a fost luată în unanimitate de completul de cinci judecători.
Din punct de vedere juridic, Liviu Dragnea poate critica soluţia penală din apel cu următoarele căi extraordinare de atac: revizuire, recurs în casaţie, contestaţie în anulare şi contestaţie la executare. Instanţa supremă i-a respins deja lui Liviu Dragnea contestaţia în anulare, pe data de 10 decembrie 2019.
Avocat: „Dispuneţi achitarea!”
Avocata fostului lider al PSD, Flavia Teodosiu, a declarat în faţa Completului de 5 judecători că în sarcina clientului ei nu se poate reţine fapta de instigare la abuz în serviciu. „Dreptul de a aplica sau nu sancţiunea disciplinară este un drept exclusiv al angajatorului. Dacă Legiuitorul nu a impus o sancţiune expresă pentru angajator, în opina noastră nu se putea reţine lipsa de sancţionare în cazul doamnei Alesu Floarea (n.r. – fosta directoare generală a DGASPC).
Dacă doamna Alesu nu poate fi sancţionată, nici în cazul domnului Liviu Dragnea nu se poate reţine fapta de instigare la abuz în serviciu. (…) Am înţeles să formulez recurs în casaţie deoarece aceste texte de lege niciodată nu puteau să ducă la condamnarea doamnei Alesu, cu atât mai puţin a domnului Dragnea. Admiteţi recursul în casaţie şi dispuneţi achitarea cu toate consecinţele legale”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea. În schimb, procurorul de şedinţă al DNA a arătat că toate chestiunile invocate la termenul din 14 ianuarie al recursului în casaţie au fost invocate şi cu ocazia apelului, astfel încât se impune respungerea cererii lui Liviu Dragnea.
Procurorul DNA a arătat că Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu au primit salariu timp de doi ani, în condiţiile în care nu au trecut deloc pe la serviciu. În schimb, colega lor, Mihaela Paraschiv, a fost sancţionată pentru că într-o zi a întârziat zece minute.