Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Drăgălașul iepuraș asociat cu Paștele este un vechi simbol provenit din sărbători sau credințe păgâne

in Diverse/ExtraNews de

Există mai multe motive pentru ca iepurașul să fie asociat cu Paștele și toate provin din sărbători sau credințe păgâne.
Cel mai important motiv este fertilitatea iepurelui legat de divinitatea Pământului-Mamă, de ideea de regenerare și înnoire neîntreruptă a vieții. Paștele se sărbătorește întotdeauna primăvara și celebrează o nouă viață. Deși sensul creștin al vieții noi prin Hristos și accentul general pe viața nouă sunt diferite, cele două, în timp, s-au unit treptat.
Credincioșii au văzut iepurele ieșind din casa sa subterană ca simbol al ieșirii lui Iisus din mormânt. Poate că acesta a fost un argument pentru ca iepurele să devină un vechi simbol și să i se dea sensul creștin.
Iepurele este și un simbol antic pentru lună, legat de o veche zeiță germanică, Eostre, mitologizare a primăverii și fecunditătii și adorată în mediile rurale ale secolului al 13-lea. Data în care se sărbătorșete Paștele depinde de lună. Acest lucru ar fi putut ajuta iepurele să fie inclus în sărbătoarea numită Paște(Easter).
Legenda spune că Eostre(Zeița lunii) a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp și pentru a o salva de la moarte, zeița a transformat-o într-o iepuroaică care a păstrat însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulțumi binefăcătoarei sale, iepuroaica decora ouăle făcute și i le dăruia zeiței. Din această legendă s-a născut și tradiția ca iepurașul să aducă daruri copiilor.
În jurul anului 1800 a fost făcut primul iepuraş de Paşte din cocă şi zahăr, tot într-un stat german. Obiceiul realizării de preparate în formă de iepuraş a început să fie din ce în ce mai răspândit nu numai în Europa ci şi peste ocean.
Iepurele de Paște a ajuns în America cu imigranții germani care au colonizat Pennsylvania. Inițial, copiii făceau cuiburi pentru iepuraș în pălării, bonete sau în cutiile din hârtie, nu în coșurile de astăzi. Odată ce copiii au terminat cuibul iepurașului, ei l-au pus într-un loc retras pentru a împiedica înfricoșarea speriosului animal.Cuiburile atrăgătoare, pline cu ouă colorate care erau menite să-l atragă pe timidul iepuraș, au ajutat ca simbolul să se răspandească.

Ultimile din

Mergi la SUS