Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, a fost reținut pentru 72 de ore fiind suspectat de trafic de influență

in Extern/ExtraNews de

După perchezițiile efectuate la Primăria orașului Chișinău, Dorin Chirtoacă a fost audiat de procurori, joi seară la sediul Centrului Național moldovean Anticorupție(CNA) și a fost reținut pentru 72 de ore fiind acuzat de trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Procurorii anticorupție au reținut în urmă cu o lună mai multe persoane, printre care viceprimarul Nistor Grozavu și un șef de direcție de la Primăria Chișinău în dosarul parcărilor. Acuzațiile aduse de procurori au fost de trucare a unei licitații publice pentru oferirea unui contract companiei austro-ungară EME PARKLEITSYSTEM GMBH. Respectivul contract presupunerea amenajarea de parcări cu plată în capitala Republicii Moldova.

Potrivit procurorilor moldoveni, primarul Chișinăului i-ar fi dat indicații viceprimarului Capitalei Republicii Moldova, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată din Chișinău, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu firma austro-ungară, fără avizul Consiliului municipal.
Procurorii anticorupție au anunțat reținerea a nouă persoane pentru 72 de ore.
Într-un comunicat postat pe site-ul propriu al CNA se arată că :”Secretarul Consiliului municipal Chișinău, doi consilieri municipali și șase reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți joi de CNA și de procurori în cadrul mai multor dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cazurile au fost documentate timp de câteva luni, perioadă în care au fost colectate probe video și audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire și luare de mită, influențare a unor decizii ale Consiliului municipal și favorizarea unor agenți economici. Concret, secretarul Consiliului municipal este bănuit că, în perioada documentării, ar fi pretins, în repetate rânduri, mijloace financiare sau bunuri de la reprezentanții unor agenți economici și de la unii consilieri municipali pentru diferite servicii precum: includerea pe ordinea de zi a Consiliului a unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri; pentru includerea în ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea limitelor unor loturi; pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiecte. Potrivit materialelor cauzei, secretarul CMC ar fi pretins și acceptat diferite sume de bani pentru influențarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei. Ofițerii CNA și procurorii au operat percheziții la birourile, domiciliile și în automobilele bănuiților. Nouă persoane au fost reținute în urma acțiunilor de urmărire penală pentru 72 de ore, urmând ca procurorii să decidă ulterior solicitarea arestării preventive”.

Mergi la SUS