Donald Trump tocmai a făcut afirmatii ingrijoratoare: ”Avem 52 de ținte!”. Vom lovi „foarte rapid şi foarte dur”

in Extern de

Preşedintele Donald Trump a avertizat că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran şi le vor lovi „foarte rapid şi foarte dur” dacă Iranul atacă personal sau ţinte americane, informează BBC.

El a spus că unele din aceste obiective iraniene „sunt de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană”. „Statele Unite nu mai vor ameninţări!”, a scris el pe Twitter.

Donald Trump a menţionat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an cu începere de la sfârşitul lui 1979 în ambasada Statelor Unite la Teheran.

Trump: Statele Unite nu doresc un război sau o schimbare de regim în Iran, dar sunt pregătite să acţioneze ”dacă va fi necesar”

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că America nu doreşte ”o schimbare de regim în Iran”, la mai puţin de o zi după lansarea unui atac aerian în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani, relatează CNBC.

Dar Statele Unite ”sunt pregătite să ia toate măsurile necesare”, dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor, a adăugat preşedintele.

”Am acţionat noaptea trecută pentru a opri un război. Nu am acţionat pentru a începe un război”, a afirmat Trump în prima sa declaraţia la televiziune după moartea lui Soleimani, anunţată joi seara.

Soleimani “a făcut o pasiune bolnavă din moartea unor oameni nevinovaţi. L-am prins în acţiune şi l-am lichidat”, a spus Trump, aflat la Mar-a-Lago, proprietatea sa din Palm Beach.

Trump nu a răspuns întrebărilor reporterilor.

Soleimani, care conducea o unitate specială a Gărzii Revoluţionare din Iran, a fost o figură centrală a politicii iraniene şi din Orientul Mijlociu. El şi adjunctul său au fost ucişi într-un atac aerian american la un aeroport din Bagdad.

Moartea lui Soleimani a amplificat tensiunile deja ridicate dintre Iran şi Statele Unite şi a provocat temeri legate de o reacţie a Iranului şi a forţelor aliate.

După atacul de joi, Departamentul Apărării a emis un comunicat în care a afirmat că atacul a avut scopul ”de a descuraja alte planuri de atac ale Iranului” şi că armata americană va continua ”să ia toate măsurile necesare pentru protejarea oamenilor şi intereselor noastre, ori nde se află în lume”.