Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

DISCIPLINĂ FĂRĂ CEARTĂ…

in Educational de

Ti se pare imposibil? Totusi, daca nu il critici, ci ii lauzi purtarea buna, vei vedea rezultate extraordinare. Exista o metoda pedagogica numita “parenting pozitiv”, care incepe sa aiba din ce in ce mai multi adepti printre parinti. Afla si tu despre ce este vorba.

Parentigul pozitiv da rezultate cu adevarat uimitoare. Dar pentru a avea si tu succes, ar trebui sa faci diferenta intre a lauda copilul si a-i lauda purtarea buna sau ceva ce a facut bine. Copilul trebuie incurajat, insa comportamentul lui trebuie elogiat, nu el insusi. De asemenea, atunci cand se poarta urat, sanctionam ce a facut, nu ii spunem ca este rau etc. Il vei asigura ca il iubesti in continuare, dar ca trebuie sa suporte consecintele faptelor sale.

PETRECE TIMP CU COPILUL TAU

Cea mai buna cale de a-ti imbunatati relatia cu copilul tau si pentru ca el sa aiba un comportament dezirabil este sa petreci timp cu el. Si nu inseamna sa stati in aceeasi camera si sa va uitati la televizor, ci sa interactionati. Atunci cand are parte de atentie, nu o va mai cauta printr-un comportament negativ. Exista multi parinti care isi baga in seama copii doar pentru a corecta o purtare urata. Atunci micutii fac mai multe boacane (chiar daca fara sa-si propuna acest lucru in mod constient) pentru a primi ceea ce au nevoie: comfirmarea ca sunt importanti pentru parintii lor.

NU IGNORA PURTAREA URATA

Chiar daca incerci sa-l disciplinezi in mod pozitiv nu inseamna ca vei ignora purtarea nepotrivita, doar ca nu o vei privi astfel. De cele mai multe ori, aceasta este un simptom al unei probleme mai mari pe care inca nu ai identificat-o. Dar, daca vei sti ce a provocat-o, vei putea sa o gestionezi mai bine. De exemplu, atunci cand fetita ta arunca jucarii in tine, s-ar putea sa fie suparata ca nu ii dai atentie. Daca baietelul tau face o criza de nervi ca vrea sa manance dintr-o farfurie albastra si nu dintr-una alba, ar putea fi, de fapt, exprimarea dorintei de a fi independent si de a i se respecta alegerile. Incearca sa-ti pastrezi calmul, sanctioneaza purtarea, dar incearca sa rezolvi problema din spatele ei.

SPUNE “NU” CUVANTULUI “NU”

Copiii isi asalteaza parintii cu mii de intrebari zilnic. De cele mai multe ori, raspunsul este “nu”. Alteori, adultii vad anumite purtari ale copiilor si trebuie sa spuna “nu”. Incearca sa-i spui mai des “da”. Daca, de exemplu, intr-o dimineata cand iti duci baiatul la gradinita el spune ca ar vrea sa mearga in parc, ii poti spune: Ar fi ceva interesant. Uite ce facem: Ce-ar fi sa mergem diseara sau in weekend? Daca tu iti mentii calul in situatii stresante, dart e superi usor si faci ceea ce ii spui lui sa faca (mananci sanatos, iti faci ordine in camera, nu stai mult la televizor etc.), cel mai probabil el te va imita. Daca, insa, ii ceri sa respecte lucruri pe care tu nu le faci, nu vei reusi sa-i impui ceva.

AI GRIJA DE TINE INSATI

Ca parinti, avemm datoria sa avem grija de noi insine la fel de mult ca de copiii nostri. O mama va suporta greu purtarea unui copil foarte energic. Dar in masura in care mama devine mai echilibrata, va putea sa fie mai calma. In consecinta, va lua cele mai bune decizii in ceea ce priveste educatia. Dar este important sa facem diferenta intre lauda si incurajare. Il incurajezi sa faca ceva si, chiar daca rezultatul nu este unul satisfacator, il lauzi pentru efort daca vezi ca s-a sraduit. De asemenea, e foarte important sa-i spui clar pentru ce e apreciat si pentru ce e sanctionat. Evita laudele generale, cum ar fi “Bravo, esti bun!”. Spune-i specific ce a facut bine. De exemplu: “Sunt incantata ca ai reusit sa rezolvi o problema atat de grea”.


Ultimile din

Mergi la SUS