Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

DISCIPLINA FARA BATAIE? SE POATE!

in Educational de

Multi parinti mai cred inca in dictonul “Bataia e rupta din Rai”. Specialistii in educatie avertizeaza ca acest mod de a disciplina copiii nu este eficient si are efecte negative.

Multi parinti cred ca pot indrepta comportamentul copiilor printr-o palmuta sau chiar o bataie in toata regula. Totusi, lovirea celor mici nu reprezinta o metoda eficienta de educatie, ci constituie un abuz. Daca procedezi asa, nu vei face decat sa-l inveti ca violenta este un mod de a-ti rezolva problemele. Poate ca il vei face sa se poarte asa cum vrei tu o vreme, dar, pe termen lung, consecintele nu sunt deloc bune.

PEDEAPSA VERSUS DISCIPLINARE

Bataia ne indeparteaza de copil si pune bariere mari in comunicarea si exprimarea afectiunii. Corectia fizica nu inseamna disciplinarea corecta a copilului. Pedeapsa corporala nu promoveaza sub niciun aspect purtarea frumoasa. Disciplinarea buna a copilului presupune ca ii oferim o baza pentru adaptarea lui ulterioara la cerintele vietii. In acest caz, micutul se implica activ in procesul de invatare a unor comportamente deziderabile si este motivat sa respecte reguli pe care le-a stabilit impreuna cu parintele. Va face acest lucru fara constrangeri ulterioare si fara sa fie necesara aplicarea fortei.

TRATEAZA COPILUL CU RESPECT

Pedeapsa inseamna utilizarea fortei si a autoritatii. Copilul este fortat sa adopte un comportament deziderabil sau sa renunte la unul nedorit. Prin contrast, disciplinarea presupune ca tratezi copilul cu respect, ca ii oferi sansa de a alege intre comportamente. Astfel, el devine responsabil pentru alegerea pe care a facut-o. pedeapsa ii da sentimentul  ca nu este iubit sau acceptat (Multe mame ameninta: “Nu te mai iubesc, daca faci/nu faci…!). Disciplinarea, in schimb, transmite copilului ca este acceptat si iubit de catre parinte, chiar daca are un comportament pe care trebuie sa si-l schimbe.

BUNA COMUNICARE CU COPILUL

Comportamentele bune sau rele ale copiilor sunt motivate intotdeauna de catre o nevoie (dragoste, intelegere, respect, onestitate, acceptare etc.). Este de datoria parintelui sa identifice nevoia din spatele comportamentului si s-o implineasca. De foarte multe ori, micutul vrea doar sa fie ascultat. Iar aceasta e prima conditie a unei disciplinari pozitive: o buna comunicare cu copilul. Se poate intampla ca fiul sau fiica ta sa nu vrea sa faca, pur si simplu, un anumit lucru. In acest caz, se recomanda un “contract comportamental”. Vorbeste cu el si spune-i ce doresti sa faca, ce este bine si ce nu este de dorit. Explica-i care sunt consecintele logice si natural ale actiunilor lui.

CUM IL FACI SA TE ASCULTE

Fii un exemplu pentru copil. Cei mici invata prin imitare. Te observa si te imita. Deci, respecta regulile pe care i le impui si le va respecta si el. De exemplu, daca vrei ca el sa nu tipe, vorbeste-i pe un ton calm. Nu minti, daca vrei sa-l inveti sa fie onest etc.

Atunci cand face vreo “prostioara”, ofera-i un timp de gandire. Lasa-l sa stea singur intr-un loc linistit. Un astfel de moment ii da ragaz pentru a reflecta la comportamentul lui. Apoi, discuta cu el despre ce a gresit, care sunt consecintele si cum poate actiona altfel alta data.

Ca pedeapsa, ii poti lua un lucru care ii place sau ii interzici pentru o perioada un anumit rasfat. De exemplu, nu va putea folosi pentru catva timp tableta sau nu se poate uita la televizor.

Lauda-l atunci cand se poarta frumos. Spune-i cat de mandra esti de el.

De cate ori ai posibilitatea, petrece timp cu copilul tau. El are nevoie de prezenta ta. Daca nu il bagi in seama decat atunci cand greseste, in mod incpnstient va face ceea ce nu este bine pentru a atrage atentia ta.

Daca simti ca nu-l poti disciplina si ca nu te asculta orice ai face, cere ajutorul unui psiholog sau consilier scolar.

Ultimile din

Mergi la SUS