Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Despre sărăcie și lupta pentru fiecare zi. Povestea unei cămăruțe luminate de șase suflete și-o lumânare

in ExtraNews de

Șase suflete trăiesc de pe-o zi pe alta într-o încăpere mobilată dintr-o căsuță de la marginea unui sat din Dolj. Cătălina, Elena, Onisia și Sofia sunt patru fetițe care de la naștere au avut mereu probleme de sănătate, alături de părinții lor fiind tot timpul la mâna celor cu suflet mare pentru a-și duce zilele de la o lună la alta. Deși locuința lor nu este racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică, cele trei fete care merg la școală și învață la lumina lumânării sunt mândria părinților lor, Sabina și Daniel. Mezina familiei este miracolul din viața lor, căci după ani de tratamente și operații, Sofia a reușit să se recupereze.

Sabina și Daniel Dumtrașc s-au cunoscut în 2004 și s-au plăcut imediat, hotărând să își croiască un viitor împreună. Familia doljeanului s-a împotrivit relației dintre cei doi, având în vedere că Sabina avea un copil deja, pe Cătălina, și nici nu avea avere, așa cum și-ar fi dorit rudele lui Daniel.

Au primit ajutor din partea nașilor care i-au cununat și i-au lăsat să locuiască în casa lor părintească, din satul Răchita de Sus, comuna doljeană Brabova, localitate aflată la aproximativ 45 de kilometri de Craiova. În două camere ale locuinței, cei doi au împărțit și binele și răul, așa cum și-au jurat în fața lui Dumnezeu.

“Eram cununați doar civil și o doamnă avea casa de vânzare, cerea 25 de milioane. Nu aveam bani să o cumpărăm, însă i-am zis că îi dăm banii în rate. După ceva timp, ne-a întrebat dacă suntem cununați la biserică, dar i-am spus că nu aveam bani să facem nuntă. Ne-a spus că vrea să ne fie nașă de cununie, iar când am ajuns acasă după slujbă ne-a spus că ne-o oferă cadou de nuntă”, povestește Sabina Dumitrașc.

Se gopodăreau cum puteau, Daniel muncea cu ziua prin sat, iar Sabina avea grijă de gospodărie. În anii următori au venit pe lume Elena, Onisia și Sofia, cele trei fete ale cuplului, iar problemele au început să apară când mezina familiei a fost diagnosticată cu o malformație a cordului și cu un mic retard. Pentru a o duce pe cea mică la spital, Sabina și Daniel au fost nevoiți să închirieze săptămânal mașină din sat. Ba mai mult, unii dintre săteni se întrebau cum se descurcă cei doi și de ce nu lasă cele patru fete în grija statului.

“Eu am fost abandonată când eram mică și știu cum este. Cum să dau eu copiii la stat? Mai bine știu că nu am eu ce să mănânc, dar la fete nu renunț niciodată”, spune Sabina.

Probleme de sănătate încă de la naștere

Cea mai mică dintre fetițe are aproape patru ani, însă medicii au constatat că a avut încă de la naștere probleme de dezvoltare psihică. S-a dezvoltat fizic normal, însă până la doi ani nu a reușit să stea în fund, nici să meargă în picioare.

“A fost operată de hemangiom tuberos care a recidivat la nas și la guriță. A fost pe tratament și am mers cu ea la început în fiecare săptămână la medic, apoi la o lună, pentru a vedea dacă se poate recupera psihic. Râdea, gângurea, însă nu putea să stea în funduleț. La 10 luni a început să își țină capul. Aveam nevoie de regim alimentar, dar noi abia aveam ce să mâncăm la vremea aia. Aveam în curte găini și rațe, dar de unde să iau eu mereu legume și fructe pe timp de iarnă? Iau mâncare de la magazin pe datorie, iar când vine alocația mă duc și plătesc”, explică Sabina Dumitrașc.

Imediat după ce medicii au diagnosticat-o pe Sofia cu probleme medicale, soțul Sabinei a încercat să își pună capăt zilelor. A fost găsit la timp de femeie și câteva săptămâni a stat internat la Neuropsihiatrie. Se simțea neputincios.

“Îmi este greu să vorbesc despre gestul lui Daniel, însă a fost la un pas să îl pierd. A înțeles că aș fi rămas singură cu fetele și îmi era mult mai greu”, a mai spus Sabina.

Ajutați de voluntari
De-a lungul anilor, familia Dumitrașc a fost ajutată de reprezentanții mai multor organizații nonguvernamentale. După ce în 2015 nașa lor le-a pus în vedere să părăsească locuința în care stăteau de pomană, mai mulți oameni cu suflet mare i-au ajutat să își cumpere o bucată de pământ la capătul satului, unde le-au construit o cabană din lemne. Au stat aici aproximativ tot anul, în timp ce voluntarii au strâns materiale de construcții și au reușit să le construiască o căsută cu două camere și bucătărie. Numai că banii nu au ajuns pentru terminarea construcției, iar Sabina, Daniel și cele patru fete locuiesc acum doar într-o singură cămăruță.

Nu au avut bani pentru a se racorda la rețeaua de alimentare cu energie electrică și unuia dintre vecini li s-a făcut milă de ei și le-a tras un fir de curent la casă. Însă, de cele mai multe ori, când se lasă seara, fetele sunt nevoite să își facă temele la lumina lumânării.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS