Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Descoperirea incredibilă a unui cercetător rus. Metoda prin care orice persoană poate respira sub apă fără echipamente de specialitate

in Stiinta de

Specialiștii din cadrul Fondului de Investigare Avansată din Rusia (FPI) au descoperit metoda prin care orice persoană poate respira sub apă fără a apela la echipamente de specialitate.

Potrivit jurnalistului rus, Igor Cherniak, care a fost prezent la testele realizate de către cercetători, metoda inedită presupune umplerea căilor respiratorii cu un lichid special pe bază de oxigen, care ajunge în plămâni și fluxul sanguin, ceea ce permite plămânilor să funcționeze la parametri normali chiar și în condiții de presiune sub apă.

Cercetătorii FPI au realizat cu succes teste pe câini. Subiectul a fost ținut sub apă aproximativ 15 minute. Potrivit specialiștilor, câinele prezenta semne de hipotermie, iar mișcările membrelor erau ceva mai lente decât normal, însă subiectul s-a recuperat complet după doar câteva minute.

În curând, invenția va fi testată și pe subiecți umani. Cercetătorii se așteaptă la rezultate remarcabile și implementarea metodei în operațiunile de salvare desfășurate în apă. ”La adâncimi mari , efectele presiunii asupra respirației sunt foarte vizibile. Aceasta a fost problema” , menționează specialistul rus Dimitry Savitsky Savitsky, făcând referire la salvarea de submarine din fosta Uniune Sovietică. ”Aerul devine o otravă pentru acele adâncimi”, a mai adăugat el.

Anul trecut, un grup de cercetători din Danemarca au lansat un proiect asemănător. În cazul lor este vorba de o mască cu filtru pe bază de cobalt capabilă să separe oxigenul și hidrogenul pentru a permite , utilizatorului să respire sub apă un timp îndelungat. Masca „Aquaman cristal” a rămas deocamdată la stadiu de plan din cauza dificultății de creare, aceasta presupunând combinări chimice extrem de complexe.

Ultimile din

Mergi la SUS