Depresia la bărbați: care sunt primii pași pentru a ajuta pe cineva care suferă de această afecțiune?

in Diverse de

Depresia se poate exprima diferit de la persoană la persoană, iar uneori este dificil de recunoscut. De-a lungul timpului, s-a dovedit că și bărbații sunt predispuși acestei boli, pe care îi afectează altfel decât pe femei. Desigur, ar trebui evitate generalizările excesive și ar trebui întotdeauna luat în considerare cazul individual. Cu toate acestea, există modele de depresie „masculină” care vor fi prezentate în continuare.

Iată tot ce trebuie să știi despre depresia la bărbați:

Depresia se manifestă diferit la bărbați

Bărbații suferă de depresie la fel ca femeile. Dar, adesea își arată suferința într-un mod diferit. Sau nu o arată deloc. Mulți bărbați își ascund depresia față de familie, prieteni sau la locul de muncă, pentru mult timp. 

Acest lucru se datorează parțial socializării (dezvoltării) omului, căci vorbim despre o societate în care încă se pune mare accent pe anumite comportamente specifice genului. Copiii cresc cu aceste modele de la o vârstă fragedă și ele devin parte a gândirii, simțirii și acțiunii lor. Genul masculin se confruntă încă din copilărie cu propoziții precum:

 • Fii puternic, fii bărbat!
 • Dă tot ce poți!
 • Oprește-te din plâns!
 • Nu fi laș!

Sentimentele sunt comunicate mult mai rar între bărbați decât în ​​rândul femeilor. Nu este de mirare, deci, că mulți bărbați nu știu să facă față propriilor sentimente. 

Cum se schimbă oamenii care suferă de depresie?

Studiile arată că emisfera stângă a creierului este mai activă la bărbați. Conform cercetărilor neuroștiințifice, această jumătate a creierului înseamnă gândire analitică și planificare. Gândirea creativă și emoțională și holismul tind să aibă loc în emisfera dreaptă. Acest fapt face, de asemenea, mai dificil pentru bărbați să perceapă și să clasifice sentimentele.

Bărbații tind să se exprime prin acțiuni. Atunci când sunt expuși la stres, ei tind mai mult decât femeile să manifeste un comportament exteriorizat: explozii de furie, agresivitate și discuții puternice sunt mai probabil să fie observate la bărbați. Chiar și în cazul depresiei, se poate întâmpla ca bărbatul să fie destul de iritabil, să se arunce în muncă, să se pună în pericol prin comportamente riscante, iar sentimentul predominant este furia.

Mai ales în ceea ce privește locul de muncă, trebuie menționat faptul că unii bărbați preferă diagnosticul de burnout, deoarece acesta este aproape un sigiliu al angajamentului extrem la locul de muncă. Totuși, aici trebuie luată întotdeauna în considerare clasificarea clară, că epuizarea poate fi atribuită într-adevăr doar sarcinii de muncă excesive.

Avertismente: Depresia la bărbați

Acum că au fost specificate particularități ale depresiei „masculine”, următoarele simptome arată când ar trebui să arunci o privire mai atentă asupra ta sau asupra partenerului / persoanei iubite:

 • Iritabilitate extremă
 • Izbucniri de furie
 • Distanțarea de prieteni
 • Dezinteres față de hobby-uri
 • Volumul de muncă foarte mare
 • Consumul crescut de alcool și nicotină
 • Dificultăți de somn și oboseală
 • Dureri fizice fără o cauză clară
 • Scăderea interesului sexual
 • Comportament de risc extrem, de exemplu în sport

Dar, bineînțeles, ar trebui acordată atenție și simptomelor tipice ale depresiei:

 • Pierderea oricăror bucurii și interese
 • Sentimente de lipsă de valoare și vinovăție
 • Gânduri și încercări de sinucidere

Cum ajuți un bărbat deprimat?

Dacă un bărbat prezintă simptome ce sugerează un episod depresie, lucrurile nu trebuie să rămână așa. Este de așteptat să existe o atitudine defensivă inițială, dar odată ce subiectul este pe masă, lucrurile se pot dezvolta în direcția corectă. Persoana în cauză poate fi confruntată cu subiectul pentru prima dată și apoi poate oferi informații pe cont propriu.

Ca întotdeauna, cele mai importante reguli de conversație, cum ar fi ascultarea, înțelegerea și aprecierea, se aplică și aici. Poate că, în prima conversație, merge acordată o perioadă de timp în care comportamentul este observat mai atent și după care o nouă discuție își are rostul. 

Tratamentul depresiei la bărbați și femei este în mare parte același, iar ședințele de psihoterapie oferite la Clinica-Hope.ro s-au dovedit a fi eficiente. Pentru formele mai severe de depresie, acestea sunt combinate cu medicamente. 

În final, fiecare om ar trebui să depășească stereotipurile de rol și să ofere tuturor, complet detașat de identitatea lor de gen, dreptul la bunăstare psihologică. Pentru că depresia este ușor de tratat, indiferent dacă este vorba de bărbați sau femei!