Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Declarație comună cu privire la situația din Coreea de Nord a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, premierul japonez Shinzo Abe și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

in Extern/ExtraNews de

Cei trei lideri au arătat într-un comunicat comun semnat joi 6 iunie 2017, că o prioritate de vârf pe agenda internațională o reprezintă Coreea de Nord, care prezintă un nou nivel de amenințare la adresa păcii și securității.
În comunicatul semnat de cei trei se mai arată că:”Suntem serios îngrijorați și condamnăm în cei mai puternici termeni testele nucleare continue și lansarea rachetelor balistice din Coreea de Nord, inclusiv lansarea recentă a unei rachete balistice intercontinentală, încălcând în mod flagrant mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”.
Tusk, Abe și Juncker au avertizat că statele din ONU și UE sunt pregătite să consolideze măsurile menite să restrângă „transferul de elemente și tehnologii relevante, precum și finanțarea programelor nucleare și balistice ale Coreei de Nord”.
De asemenea, statele din ONU și UE sunt pregătite să adopte o nouă rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
În declarația prezentată la nivelul Blocului comunitar, se mai arată:”Solicităm Coreei de Nord să respecte imediat și pe deplin obligațiile sale internaționale în conformitate cu toate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, precum și cu Declarația comună din 2005, abandonând astfel toate programele nucleare, arme de distrugere în masă și rachete balistice” și se cere Coreei de Nord să se angajeze în acțiuni de dialog credibil cu comunitatea internațională, care urmărește denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene.
În declarația comună a celor trei lideri se mai arată:”Coreea de Nord trebuie să răspundă îngrijorărilor privind drepturile omului, inclusiv să rezolve rapid situația răpirilor”.

 

Mergi la SUS