Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Decizie surprinzătoare a justiției din România: Poliția locală nu mai poate amenda șoferii din trafic

in ExtraNews
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că doar poliţiştii rutieri au competenţa să aplice sancţiuni contravenţionale şoferilor.

Astfel, poliţiştii locali nu pot amenda şoferii în trafic şi nici nu le pot cere acestora documente pentru a vedea cine le-a încredințat autoturismele.

Demersul Avocatului Poporului, a determinat decizia Curţii și lămurirea acestei speţe. Hotărârea ÎCCJ va fi obligatorie doar după publicarea în Monitorul Oficial.

În condiţiile în care textele de lege fac referiri doar la poliţia rutieră şi nu la cea locală, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România arată că doar polițiștii rutieri au competenţa de a sancţiona şoferii.

„Doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate“, se precizează în comunicatul de presă al ÎCCJ.

După publicarea în MO a acestor reguli, normal şi legal ar fi să nu mai observăm poliţişti locali «rutieri» în stradă, aceştia urmând să se ocupe de celelalte atribuţii pe linie de ordine publică.

Nu am înţeles niciodată de ce trebuie să existe aceşti oameni cu competenţe restrânse, când pot fi angajaţi poliţişti cu atribuţii complete pe linie de circulaţie rutieră. Din câte cunosc, în Parlament există un proiect care ar urma să forţeze acordarea de noi competenţe localilor pe linie de circulaţie rutieră şi nu numai”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, agent şef adjunct Dan Georgescu, membru al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

După publicarea deciziei în Monitorul Oficial, Poliţia Locală va putea da amenzi doar pentru parcatul neregulamentar şi să dispună ridicarea autoturismelor parcate ilegal. Citește mai mule pe cugetliber.ro


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...

Ultimile din

Privacy Policy Settings

Mergi la SUS