Ciupercile sunt nişte forme de viaţă remarcabile. Ele nu au rădăcini, tulpini şi nici frunze dar cresc atât de repede, încât aproape ai senzaţia că le observi evoluţia. Nutritioniştii spun că ciupercile pot inlocui carnea cu succes. Bogate in minerale si vitamine, ciupercile reprezintă singura sursa vegetariană de vitamina D.
Ciupercile nu sunt plante, ci fac parte dintr-un regn aparte, cel al fungilor. Una dintre trăsăturile care le deosebesc de plante este faptul că nu conţin clorofilă, ceea ce înseamnă că nu îşi pot produce singure hrana, aşa cum fac plantele, care sintetizează substanţe organice cu ajutorul luminii. Unele dintre ciuperci sunt comestibile, uneori chiar delicioase, în timp ce altele sunt atât de otrăvitoare încât devin letale.
Cele mai multe ciuperci cresc în zone umbroase şi umede, dar există şi specii care se dezvoltă în plin soare; ciuperca de câmp obişnuită, de exemplu, creşte pe pajişti verzi, în zone deschise. Nutritioniştii spun că ciupercile, aceste adevărate mici minuni care răsar din pămant, pot inlocui carnea cu succes, mai ales că au gustul şi toate celelalte calităti ale cărnii, fara colesterol, insă. Sunt bogate în proteine, minerale ca fierul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul, magneziul, fosforul şi calciul, mai conţin acid folic şi sunt bogate în vitamine precum A, B1, B2, C, fiind şi singura sursă vegetariană de vitamina D.
Au, aşadar, o compozitie bogată care înglobează nutrientii de care organismul are nevoie ca să funcţioneze normal în tot timpul anului. Astfel, potasiul ajută la menţinerea unei presiuni sanguine scăzute şi previne atacul cerebral, în timp ce cuprul previne problemele cardiace şi asigură o bună funcţionare a metabolismului. Calciul din compoziţia ciupercilor întăreşte oasele, iar fierul previne anemia. Vitamina C, bine reprezentată, intăreste imunitatea, prevenind, in acest fel, infectiile, iar combinatia dintre proteine, fibre si vitamina B ajută la un metabolism sănătos. (foto: pixabay.com)