Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

De necrezut! UDMR condiționează votul pentru moțiunea de cenzură de adoptarea unei alte „legi cu dedicație”.

in Politic de

UDMR votează moţiunea de cenzură numai dacă azi va fi adoptat Statutul minorităţilor naţionale, ce prevede autonomie culturală

In această dimineaţă va avea loc ultima rundă de negocieri dintre PSD şi UDMR . Potrivit unor surse din conducerea formaţiunii maghiare, UDMR va trece oficial de partea lui Liviu Dragnea dacă majoritatea PSD va vota, chiar azi, în Camera Deputaţilor (for decizional), Statutul minorităţilor naţionale, o lege care ar aduce autonomie culturală minorităţii maghiare. Legea a fost intiţiată în 2005 de Guvernul Tăriceanu şi ţinută la sertar.

Negocierile dintre UDMR şi PSD s-au împotmolit aseară, târziu, după ce Liviu Dragnea n-a fost de acord să modifice  Legea administratiei publice locale (215/2001) în forma dorită de maghiari. Mai exact, UDMR a cerut scăderea pragului de 20%, cât este in prezent, la 10% al numarului persoanelor aparţinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne. Dragnea este de accord cu cu scăderea pragului pânaă la 15% , dar nu mai jos.

Insă negocierile dintre PSD şi UDMR vor fi reluate în această dimineaţă. Surse din conducerea UDMR au declarat pentru „Adevărul” că, în acest moment, e mai puţin importană cota de 10% din Legea administraţiei publice. Principala condiţie pentru susţinerea moţiunii de cenzură e adoptarea Statutului minorităţilor naţionale din România, o lege care aşteaptă să fie scoasă la lumină de 12 ani şi care ar aduce autonomie cultură minorităţii maghiare.

Iată doar un paragraf din textul legii. „Autonomia culturală a minorităţilor naţionale se referă la competenţa acestora de a organiza, administra şi controla educţaia în limba maternă, instituţiile culturale şi de presă, numirea sau, după caz, avizarea numirii conducerii instituţiilor  învăţământului de stat cu predare în limba minorităţilor naţionale precum şi a instituţiilor culturale proprii”. (mai multe detalii aici).

Citeste mai mult: adevarul.ro

 

Ultimile din

Mergi la SUS