Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

De la 1 ianuarie 2018, Banca Naţională a României a pus în circulație banii noi. Cum arată noile bancnote puse în circulație de BNR

in ExtraNews de

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, Banca Naţională a României a pus în circulație bancnote și monede cu noua stemă a țării.  Bancnotele cu noua stemă vor avea înscrisă pe avers data de „1 ianuarie 2018”.

Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, potrivit unei legi din iulie 2016, care are obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea. Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță ale bancnotelor cu noua stemă, vor fi aceleași cu cele ale bancnotelor și monedelor aflate în circulație.

Bancnotele și monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulație în mod eșalonat, în funcție de nevoile reale ale circulației monetare. Bancnotele și monedele cu noua stemă a țării vor circula în paralel cu cele existente în prezent în circulație. Măsura a fost luată în conformitate cu prevederile art. 14 și art. 17 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României și cu prevederile Legii nr.146/2016 pentru modificarea Legii nr.102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

Ultimile din

Mergi la SUS