Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a declarat vineri seara ca la 1 ianuarie 2017 va intra in vigoare Legea rezervistilor voluntari care prevede o perioada de formare initiala de aproximativ trei luni pentru acumularea cunostintelor de baza.
Dupa sesiunea de trei luni urmeaza o convocare anuala. In acest interval rezervistii militari beneficiind de un stimulent financiar, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mihnea Motoc, legea rezervistilor voluntari concepe „un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara”.
„Serviciul militar obligatoriu a fost introdus in anumite conditii in Lituania, vorbim de tarile aliate, in Romania a fost suspendat pe timp de pace in 2007, era firesc sa fie asa in conditiile in care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste, de atunci a trecut ceva timp si este evident ca s-a resimtit de ceva timp, cu ani in urma, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. In final s-a gasit o formula legislativa buna, avem adoptata legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atat a celor care au avut la un moment dat in cariera lor o formatie militara, cat si a celor care nu au niciun fel de pregatire militara. In esenta este vorba de antrenarea acestora intr-o perioada de formare initiala, probabil 3,4 luni in care acumuleaza cunostintele de baza, dupa care, anual, se face o convocare de instructie, de doua saptamani, 15 zile, de actualizare a pregatirii, timp in care exista o relatie contractuala cu acesti rezervisti militari si un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care il au in civilie”, a precizat ministrul Apararii la Realitatea TV.
Sursa: stirileprotv.ro