Poluarea aerului din interior poate avea un impact negativ asupra sănătății, atât imediat, cât și pe termen lung. Calitatea slabă a aerului poate duce la tuse, iritații oculare și dureri de cap pe termen scurt și, eventual, la probleme mai grave pe termen lung, dacă expunerea la poluarea aerului din interior este continuă. De aceea este important să știi ce cauzează poluarea și ce poți face pentru îmbunătăți calitatea aerului din interior.
Citește în continuare pentru a afla despre importanța calității aerului la interior:
Deși ești conștient(ă) de poluanții exteriori, în unele cazuri, poluanții interiori pot fi de 100 de ori mai dăunători decât echivalenții din exterior. Poluarea aerului în interior și în exterior reprezintă probleme serioase, dar problemele legate de calitatea aerului din interior au un impact mai mare. În medie, oamenii își petrec 90% din viață în interior, unde nivelul poluanților este de obicei de două până la cinci ori mai mare decât cel al nivelurilor exterioare.
Ce cauzează poluarea aerului interior?
Există o multitudine de factori, cum ar fi acumularea de praf și poluanți în gurile de aerisire, izolația termică deteriorată, excesul de umiditate (cauzat de întinderea rufelor, de transpirația plantelor sau de respirația locatarilor), sisteme de încălzire centrală defecte, surse de ardere cu combustibil (de exemplu: petrol, cărbune, gaz, kerosen), mobilier realizat din lemn presat cu finisaje plastice, produse de curățenie și dezinfectante (în special cele cu parfumuri și/ sau care provoacă mirosuri puternice), fumatul, etc.
Cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea aerului din interior este eliminarea surselor individuale de poluare sau reducerea emisiilor acestora și eliminarea anumitor produse de curățenie.
De exemplu, temperaturile ridicate și umiditatea duc la creșterea concentrației de poluanți. Apariția bacteriilor si a mucegaiului în astfel de medii reprezintă o cauză comună a reacțiilor alergice. Dacă ai astfel de probleme, poți afla mai multe pe Fral.ro despre soluții pentru dezumificare. O altă abordare a scăderii concentrațiilor de poluanți ai aerului interior din casă este efectiv creșterea cantității de aer exterior care intră în interior.
Semnele care pot indica faptul că locuința ta ar putea să nu aibă suficientă ventilație includ:
- aer mirositor sau înfundat,
- condens de umezeală pe ferestre sau pereți,
- zonele în care cărțile, pantofii sau alte obiecte devin mucegăite,
- echipamente murdare de încălzire și/ sau de răcire a aerului.
Majoritatea sistemelor de încălzire și răcire a locuințelor nu aduc aer proaspăt în casă. De fapt, deschiderea ferestrelor și a ușilor, atunci când vremea o permite, mărește rata de ventilație exterioară.
Prin urmare, o ventilație mai bună – nu etanșând casa -, utilizarea corectă a sistemelor de aerisire și instalarea unui dezumidificator, reprezintă câteva dintre acțiunile principale pentru rezolvarea problemelor cu poluarea interioară.
În concluzie, este extrem de important să ai un flux de bună calitate al aerului interior pentru că acolo îți petreci cel mai mult timp, zi de zi. Practic, trebuie să reduci la minimum riscul de poluare din surse precum ventilația aerului murdar, mucegai și monoxid de carbon.