Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

De ce este Danemarca ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume. „Lumea nu se aşteaptă aici să lucrezi de la 8 dimineaţa la 8 seara.”

in Extern de

De câţiva ani, Danemarca apare în clasamente drept cea mai fericită ţară din lume. Iar cu fiecare an ce trece, câte un studiu reconfirmă poziţia acestei ţări. Lucrurile sunt aşa de circa 10 ani. Dovadă este şi un citat din The New York Times, din 2009, dat ca exemplu de cercetătorul Meik Wiking în cartea sa: „Aproape o dată pe an, un nou studiu confirmă statutul Danemarcei de superputere a fericirii“.

„În zilele noastre, clasamentele despre calitatea vieţii reprezintă o ştire în Danemarca doar atunci când ţara nu se plasează pe primul loc“, subliniază Meik Wiking în cartea „Mica enciclopedie Hygge. Reţeta daneză a fericirii“. Iar ceea ce menţine acest stat nordic pe prima poziţie a topurilor celor mai fericite ţări din lume nu e doar nivelul ridicat de trai. Explicaţiile unui explorator National Geographic  În nici două minute, Dan Buettner, explorator National Geographic şi autorul volumului „Zonele albastre ale fericirii. Lecţii de la cei mai fericiţi oameni“, explică, pe scurt, motivele pentru care danezii au câştigat titlul de cel mai fericită popor din lume.

„Danezii sunt fericiţi pentru că nu au aşteptări ridicate. Cât se poate de fals. Din momentul naşterii, fiecare danez aşteaptă să beneficieze gratuit de sănătate şi educaţie. Iar când sunt admişi la colegiu, ei se aşteaptă să fie plătiţi să meargă la şcoală“, explică acesta.  La cele două enumerate se mai adaugă şi pensia de care are grijă statul. Potrivit exploratorului, un alt motiv ce-i face pe danezi fericiţi e că guvernul – în care au mare încredere – le asigură toate nevoile legate de educaţie, sănătate şi pensie, iar ei pot să-şi urmeze profesia de care sunt pasionaţi şi să-şi atingă potenţialul optim ca specialişti urmându-şi visele.

Ce spun imigranţii din Danemarca Americani, indieni, camerunezi stabiliţi în această ţară vorbesc că munca în Danemarca nu înseamnă de la 8 dimineaţa până la 8 seara şi că există o balanţă destul de echilibrată între job, viaţa socială şi familie.

„Există o mare echilibru între muncă, viaţa socială şi viaţa de familie“, spune Prinţesa Marie a Danemarcei, într-un video de prezentare a ţării, unde apare alături de oameni de diferite etnii care s-au stabilit în acea ţară nordică şi sunt oameni de afaceri, profesori, editori, coordonatori de proiecte.  „Lumea nu se aşteaptă aici să lucrezi de la 8 dimineaţa la 8 seara. Nu despre asta e Danemarca. E vorba despre acel echilibru dintre muncă şi viaţă. Şi ei iau în serios asta“, zice Aditya Nagarajah, un manager de proiect de origine indiană.

Cercetătorul fericirii

„Am cea mai bună slujbă din lume. Caut să aflu ce-i face pe oameni fericiţi“, aşa începe Wiking primul capitol din cartea sa. Consideră că Danemarca poate fi o sursă de inspiraţie pentru ca alte state să aibă o calitate ridicată a vieţii cetăţenilor lor. „Nu e vorba că plătim taxe, noi investim în societatea noastră. Cumpărăm calitatea vieţii. Cheia înţelegerii acestui nivel ridicat de bine din danemarca este capacitatea tiparului de bunăstare de a reduce riscul, incertitudinea şi anxietatea în rândul cetăţenilor şi de a preveni nefericrea extremă.

Cu toate acestea, eu mi-am dat seama de curând că există un ingredient din reţeta danezilor pentru fericire care a fost trecut cu vederea: hygge“, notează acesta, în cartea sa. Hygge vine dintr-un cuvânt norvegian şi se traduce prin „stare de bine“. Termenul a apărut în cultura daneză scrisă în urmă cu mai bine de 400 de ani. Iar, în opinia cercetătorului, acest concept cu tot ce presupune el, ar diferenţia Danemarca de restul ţărilor nordice, şi ele nelipsite din top 10 cele mai fericite ţări din lume. Wiking mai aminteşte că în raportul asupra fericirii la nivel mondial publicat de Naţiunile Unite, Danemarca a ocupat de fiecare dată – cu o singură excepţie – prima poziţie.

Mergi la SUS