Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

DE CE APAR ALERGIILE PRIMĂVARA?

in Sanatate de

Totul începe cu furnicături, strănuturi repetate, ajungându-se până la secreții nazale abundente, urticarie, senzație de sufocare și chiar crize de astm.

Trezirea naturii la viață nu e prilej de bucurie pentru toti. Odată cu primele raze ale soarelui, alergiile creează suferințe. Sunt afectate, în egală măsură, căile respiratotii, pielea, nasul și ochii. Moștenite sau dobândite din diverse motive, alergiile nu trebuie tratate decât la medic. Altminteri, riscurile pe termen lung sunt mari.

SISTEMUL IMUNITAR SUFERĂ

Se spune că cei ce suferă din cauza alergiilor sunt cei mai buni indicatori ai calității mediului înconjurător. Totuși, conviețuirea cu alergenii e un calvar. Alergia e răspunsul sistemului imunitar la substanțe inofensive în mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, mucegaiuri sau acarieni. La majoritatea oamenilor aceste substanțe nu prezintă nicio problemă dar la persoanele alergice sistemul imunitar identifică alergenii drept “amenințare” și oferă o reacție pe măsură.

RISCURILE SUNT MARI

Cel mai frecvent afectate sunt organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului, cum ar fi pielea și mucoasele, aparatul respirator și cel digestiv. Se manifestă prin reacții pe piele, la ochi, pulmonare, digestive, în sfera ORL. În unele cazuri, apar dureri de cap, febră, amețeli, stare de rău, hipotensiune și chiar stop cardiorespirator (mai ales când alergenul pătrunde în organism prin înțepături de insecte). Problema e că alergenii sunt peste tot: în aer, în alimente și medicamente, produse cosmetice, veninuri, latex, plastic, bacterii, virusuri, paraziți, toxine, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, păr. Și nu prea putem fugi de toți. De aceea, este foarte important ca, la cel mai mic semn (mâncărimea sau lăcrimarea ochilor, nas înfundat, strănut des) să mergi la un specialist alergolog, înainte de a-ți pune singură diagnosticul și de a te trata după cum crezi tu de cuviință.

AȘA AFLI CE AI!

Pentru a putea ține sub control alergiile, mai întâi trebuie să le identificăm. Testele alergologice sunt cele care pot da verdictul. Sunt trei tipuri de teste: cutanate, serologice și hematologice, numai medicul fiind cel care poate recomanda cea mai potrivită metodă. Există și medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor. Și, ca fapt divers, sărutul e un leac. Cercetătorii japonezi consideră că un sărut prelungit, de aproximativ 30 de minute, împiedică producția de histamină, substanța responsabilă de declanșarea simptomelor alergiilor de polen.

TRATAMENTUL NU SE FACE ORICUM!

Sindromul de alergie orală poate să apară la persoane alergice la polen și atunci când mănâncă anumite fructe, legume, nuci sau fasole. Din cauza unei reacții încruțișate, căci polenurile conțin proteine cu structură asemănătoare cu cele prezente în respectivul aliment. Imunoterapia alergen specifică este singurul tratament ce schimbă istoricul natural al bolii (rinită, conjunctivită, sinuzită, astm). Aceasta presupune doze crescătoare de alergen. Asttel, sistemul imunitar devine mai puțin sensibil, prin provocarea de producție a unui anticorp ce reduce simptomele când pacientul este expus.


Ultimile din

Mergi la SUS