Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

De astăzi, toate mașinile trebuie să aibă OBLIGATORIU așa ceva

in ExtraNews de

Sambata a intrat in vigoare reglementarea Uniunii Europene care impune instalarea pe toate autovehiculele noi a a sistemului eCall, care lanseaza automat apeluri de urgenta in caz de accident, informeaza DPA. In ceea ce priveste autoturismele omologate inainte de 31 martie 2018, este posibila instalarea ulterioara, in mod optional, a unui sistem eCall.

Automobilele prevazute cu eCall pot alerta cel mai apropiat centru de interventie de urgenta, oriunde in UE, transmitand locul exact in care s-a produs accidentul, chiar daca pasagerii nu pot vorbi.

Uniunea Europeana estimeaza ca sistemul va reduce timpul de reactie in caz de urgenta cu 50% in afara localitatilor si cu 60% in zonele urbane. ‘Asta inseamna ca ambulantele, autospecialele pompierilor si politia pot interveni cat mai rapid, in ‘ora de aur’ de dupa o coliziune’, a explicat Erik Jonnaert, secretar general al Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile.

Reactia mai prompta urmeaza sa reduca numarul deceselor in urma accidentelor rutiere din UE cu cateva sute pe an, iar in mii de cazuri ranile victimelor vor fi mai putin grave, arata DPA. Conform statisticilor din 2016, cele mai recente disponibile la nivelul Uniunii, accidentele rutiere s-au soldat cu 25.500 de morti si 135.000 de raniti grav.

Sute de mii de soferi romani pot primi masini gratuit. Conform legii, facute publice, masina de schimb se acorda doar daca reparatia se face pe RCA-ul vinovatului.

Estimarile ZF arata ca in Romania, aproximativ 200.000 de soferi sunt implicati anual in dosare de dauna pentru polite de asigurare obligatorie RCA.

Potrivit modificarilor aduse legislatiei RCA, intrate in vigoare anul trecut, asiguratorul trebuie sa-i furnizeze soferului despagubit o masina pe perioada in care cea avariata este in service, se arata in Norma nr.20 din 27 iulie 2017.
Soferii pot prelua masina de schimb de la o companie de inchirieri auto, iar firmele de asigurare sunt obligate sa deconteze acest serviciu inca din 2017, cand a intrat norma in vigoare.

Pentru a accesa acest drept, soferii trebuie sa obtina nota de constatare si devizul de reparatie si sa obtina confirmarea de la asigurator. Acestia vor primii o masin similara cu masina detinuta. In conformitate cu devizul de reparatie, pentru 4 ore de manopera se acorda o zi de inchiriere.

Sursa: turism.bzi.ro

Ultimile din

Mergi la SUS