Date îngrijorătoare, de la BNR. Datoria externă totală a țării a crescut în primele 8 luni ale anului cu peste 8 miliarde de euro. În plus, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat și el un deficit uriaș. Care sunt cauzele? ”Deficitul între veniturile și cheltuielile înregistrate la buget generate în special de creșterile de salarii din sectorul bugetar”, explică, într-un interviu acordat RFI, economistul Aurelian Dochia. El susține că și o tendință mai veche din mediul privat a dus la aceste cifre ingrijorătoare din economie, care pot fi corectate prin ”măsuri dureroase”, după cum afirmă Aurelian Dochia.
Din analiza BNR reiese că, în perioada ianuarie – septembrie 2019, datoria externă totală a României a crescut cu 8,39 miliarde de euro.
Astfel, comparativ cu primele 8 luni ale anului trecut, au crescut cu aproximativ 8% datoria pe termen lung a țării, cât și cea pe termen scurt, până la 73,8 miliarde de euro, respectiv 34,4 miliarde de euro.
Pe de altă parte, în aceeași perioadă, ianuarie – septembrie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8,1 miliarde de euro, comparativ cu doar 6,8 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.
În aceste condiții, îngrijorările sunt sporite de scăderea investițiilor străine. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat în primele 8 luni din 2019 4,23 miliarde de euro, comparativ cu 4,50 miliarde euro în perioada similară din 2018.
Balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,3 miliarde de euro, cea a serviciilor a avut un excedent mai mare cu 343 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a mai micșorat din deficit cu 747 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare și-a redus excedentul cu 53 milioane euro.
Dochia: Avem dezechilibru între venituri și cheltuieli. E nevoie de ”măsuri dureroase”
Într-un interviu acordat RFI, economistul Aurelian Dochia explică faptul că ”există un deficit mare între veniturile și cheltuielile înregistrate la buget, situație generată în special de creșterile de salarii din sectorul bugetar”. El spune că, în aceste condiții, deficitul bugetar de maximum 3% la final de an este greu de atins. ”S-au mărit salariile în sectorul bugetar cu un procent mult superior creșterii PIB-ului”, afirmă Dochia.
Economistul mai spune că ”și în sectorul privat a crescut diferența între venituri și cheltuieli, tendință care se manifestă în ultimii trei ani”. În aceste condiții, lucrurile pot fi corectate de către actualul Guvern, dar numai prin ”măsuri dureroase”, afirmă Aurelian Dochia. El subliniază că totuși nu ne aflăm în situația gravă din 2008, însă aceste dezechilibre reprezintă o vulnerabilitate care poate fi accentuată de eventuale evoluții negative la nivel global.