Press "Enter" to skip to content

„DACIADA” adusa din nou la viata. Guvernul propune creearea unor centre nationale pentru implicarea copiilor in activitati sportive

Trimite prietenilor

Intr-o tara cu 3,5 milioane de obezi si fara prea multe performante notabile in competiile sportive, autoritatile incearca sa le explice macar copiilor, ca miscarea in aer liber este sanatate curata, relateaza stirileprotv.ro

Autoritatile romane ar putea reinvia celebra Daciada. Este vorba despre un proiect national aprobat miercuri in Guvern, numit oficial: „Centre nationale pentru pregatirea sportiva a juniorilor mici”. Pe scurt, copiii vor fi implicati mai mult in activitati sportive prin parcuri, si sali de sport. Cei mici vor juca fotbal, baschet, dar si jocurile copilariei: ”podul de piatra” sau ”ratele si vanatorii.”
Iannis a facut tenis 3 ani, dar parintii l-au retras in favoarea scolii. Acum, activitatea sa se imparte intre jocurile din parc, teme si… tableta, pe care petrece cel putin o ora pe zi. Numai ca tableta sau telefonul nu sunt o tentatie doar acasa, ci si in parc.

Parintii recunosc, este un efort financiar mult prea mare sa plateasca antrenamentele celor mici. Fie ca e vorba de gimnastica, tenis sau fotbal. Regreta insa copilaria lor, cand faceau mai multa miscare.

Ca sa-i tina mai mult pe copii in parcuri sau in salile de sport, Guvernul a adoptat astazi Programul Național: „Centre naționale pentru pregătirea sportivă a juniorilor mici”. Un fel de Daciada moderna. Ministerul Tineretului si Sportului va finanta activitati de trasee utilitar-aplicative, tarari, catarari; grupuri de tip team-building; baschet in fotoliu, fotbal redus; minifotbal prin cartiere; dar si jocurile copilariei, cum ar fi podul de piatra, stafete cu mingea.

In afara de jocurile copilariei, autoritatile vor finanta si jocuri competitive, de echipa. Asta inseamna ca vom vedea mai multi copii jucand fotbal sau basket prin parcuri.

Motivul: in Romania sunt 3,5 milioane de obezi. Aproape jumatate dintre ei sunt copii si adolescenti. In plus, Romania are de ani buni rezultate extrem de modeste la jocurile olimpice sau campionate. Si asta pentru ca s-a redus extrem de mult baza de selectie, in conditiile in care copiii nostri fac mult mai putin sport.

 


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.