Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Daca ne luam dupa stirile aparute, pitbulii musca oameni la stanga si la dreapta. Cum de pitbulii au devenit o rasa atat de rau famata?

in Diverse de

Daca ar fi sa ne luam dupa stirile aparute, pitbulii musca oameni la stanga si la dreapta si multe comunitati au in vedere interzicerea acestei rase.

Ati fi surprinsi sa aflati ca au fost favoritii Americii? Inainte de anul 1980 povesti de atacuri ale pitbullilor sunt practic inexistente. Exista chiar o confuzie despre aceasta rasa, ea fiind cunoscuta sub denumirile Pit Bull Terrier, Terrier-ul Staffordshire și Bulldog. Aceasta confuzie a creeat in timp un dezacord asupra originii pitbullilor.

Intr-o teorie mai veche pitbulii isi au originile inca din antichitate din asa numita rasa Molossul, o rasa acum disparuta, o rasa folosita de grecii pastori pentru paza oilor. In vreme de razboi marsaluiau credinciosi si gata pentru orice sacrificiu alaturi de oamenii lor. Molossul a ajuns ulterior in Marea Britannie unde a devenit cunoscut ca Mastiff-ul. In secolul I e.n, Roma a descoperit rasa dupa ce ia invins pe britanici, iar cainii s-au raspandit in tot imperiul. Urmatorii 400 de ani acesti caini au fost folositi in razboi, de multe ori amestecati cu diferite rase locale devenind precursorii pitbullului de astazi.

O alta teorie plaseaza originea pitbullului in Anglia, in momentul cuceririi normande 1066, cand era folosit de macelari. Un caine mare de tip Mastiff ca „bullenbeissers”, care se traduce ca „muscator de tauri”. Acesti caini erau instruiti pentru doborarea taurului prin muscarea de bot. Ei erau dresati sa muste taurul de bot si sa-l tina blocat pana cand acesta devenea supus. Aceasta era singura modalitate prin care macelarii puteau domoli un taur agitat. Din pacate aceasta practica ulterior a degenerate intr-un “sport” de chinuire a taurilor. Bullenbeissers era pus intr-o arena cu un taur si se faceau pariuri pe cainii care doborau cel mai repede taurul.

“Bullenbeissers” au fost  combinati ulterior cu Terrieri. Inteligenta terierrilor cu puterea mastiffului au dus la obtinerea rasei Pitbull. In secolul al 19-lea, lucrurile au degenerat devenind populara lupta intre cainii din aceasta rasa in subteranele din Marea Britanie. Imigranti Britanici au dus luptele intre acesti caini in SUA. Odata raspanditi si in Lumea Noua Pitbulii au revenit la utilizarea lor initiala, caini de lucru si doboratori de tauri. Din cauza istoriei lor de lupta,  American Kennel Club nu recunoaște rasa pana in 1936 desi l-au definit ca un terrier Staffordshire, diferit de american Pit Bull Terrier.

Departe de a fi considerat o “masina de ucis” , Pitbullii sunt cainii favoriti ai americanilor si devin celebri in timpul primului razboi mondial in armata Americana. Acest caine era pe afisele de recrutare si era personificat cu procesul de recrutare. De multe ori erau comparatii intre un atlet si un pitbull, metafora din sportul anilor 1930, definite ca cel mai mare compliment. Exista, de asemenea, un cal de curse la sfarsitul anilor 1930 bumit Pit Bull, precum si un numar de filme

De la inceputul anilor 1980 exista un singur caz de atac al pitbullului mentionat in ziarele nationale provocat de un crescator al acestei rase care a provocat intentionat 26 de caini din aceasta rasa pe o tanara femei. Atunci apare pentru prima data o lege invocata de stat care pedepsete proprietarul vinovat de atacul cainelui prin imprudenta  sau voit. In aceasta lege nu este specificat o rasa anume.

In deceniile ce au urmat Pit Bull continua sa fie o descriere populara pentru sportive.
In 1960 apare prima mentiune in care aceasta rasa este utilizata pentru protective personala, dar nu sunt inca nominalizati ca rasa periculoasa.

In deceniile ce au urmat Pit Bull continua sa fie o descriere populara pentru sportivi.

Peste mai putin de un deceniu, in anul 1986 peste 30 de comunitati au in vedere o lege specifica acestei rase ….

Intrezicerea Pitbullilor. Ce sa schimbat?

In toate cele 50 de state ale Americii, in anii 80 lupta intre cainii din aceasta rasa a devenit foarte mediatizata si practicata. De asemenea, era cainele de paza  preferat de traficantii de droguri si bande . Dresati sa atace sis a ucida. Un atac extreme de mediatizat este in anul 1987 in care un pitbull ce pazea o cultura de marijuana in California ucide un baiat de 2 ani si jumatate.

Atunci a aparut “rasismul canin” prin diferitele interdictii care apareau expre pentru aceasta rasa.

Houston Chronicle citează: Oricare din atacurile Pitbullilor se datoreaza unui numar exorbitant de caini prost crescuti, prost pregatiti …”

Aproape 30 de ani a durat aceasta isterie anti pitbull si fiecare pas inainte era urmat de un pas inapoi. Cu toate acestea este nevoie doar de o scurta privire la istoria lor pentru a realiza ca nu cainii sunt problema  ci oamenii care abuzeaza de ei. De peste un secol proprietarii responsabilii acestei rase au dovedit  ca rasa poate fi perceputa  ca o rasa afectuoasa cu copii si familia. Cu mobilizare si educatie ar putea fi posibil sa restabilim imaginea si reputatia pe care o merita aceasta rasa.

Ultimile din

Mergi la SUS