Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Dacă biserica este autonomă, de ce statul plăteşte salariile preoţilor? Clerul ar trebui să dea dovadă de mai multă penitenţă şi mai puţină opulenţă

in Diverse de

Biserica primeşte subvenţii generoase de la statul român, inclusiv salariile preoţilor, fără a plăti vreun fel de taxe sau impozite, a amintit Remus Borza, considerând că, aşa cum a spus şi ministrul de Finanţe, s-ar impune mai multă transparenţă şi comunicare în ceea ce priveşte asumarea misiunii de furnizor de servicii sociale de către biserică.

Interpelat în cadrul unei emisiuni a DC News, deputatul independent Remus Borza a vorbit despre faptul că Biserica nu plăteşte taxe şi impozite, deşi primeşte subvenţii substanţiale de la stat în calitatea sa de furnizor de servicii sociale, doar salariile personalului clerical riddicându-se la circa 550 milioane lei pe an.

„Eu nu am afirmat că e rău că Biserica nu plăteşte TVA, impozit pe profit, impozit pe clădiri. Biserica are un rol important în ceea ce priveşte păstrarea identităţii naţionale. Legea asistenţei sociale îi recunoaşte BOR statutul de furnizor de servicii sociale, calitate în care primeşte subvenţii generoase de la statul român. Asta a spus şi ministrul Teodorovici, dorim mai multă transparenţă şi comunicare în ceea ce priveşte asumarea acestei misiuni sociale de către biserică.  Câtă vreme statul este laic, câtă vreme biserica este autocefală şi autonomă faţă de stat, în atare condiţii nu văd de ce statul ar trebui să plătească salariile personalului clerical. Asta costă statul peste 550 milioane lei anual”, a spus deputatul.   Remus Borza a atras însă atenţia că averea Bisericii depăşeşte 5 miliarde de euro, inclusiv zeci de mii de hectare de pădure şi terenuri agricole, dar statul finanţează inclusiv învăţământul teologic.

„Înţeleg ca statul să finanţeze învătământul teologic. Vorbim totuşi de 33 de seminarii şi 11 facultăţi teologice. După 1990, celor 18 culte religioase li s-a retrocedat întreg patrimoniul confiscat de comunişti. În cazul BOR, vorbim de zeci de mii de hectare de pădure, zeci de mii de teren agricol, mii de clădiri. O avere ce depăşeşte 5 miliarde euro”, a spus Borza.

Statul a plătit cel puţin 13 miliarde euro pentru reabilitare, întreţinere şi construcţie     Potrivit lui Borza, Biserica beneficiază din partea statului şi de fondurile necesare reabilitării lăcaşurilor de cult ori a celor destinate noilor construcţii, sume care depăşesc cu lejeritate nivelul a 13 miliarde euro.

„Biserica primeşte anual, de la stat, sute de milioane de lei pentru reabilitarea, întreţinerea şi construcţia de noi lăcaşuri de cult. După 1990, s-au construit peste 13 000 de biserici noi. Dacă punem în medie doar 1 milion de euro pe construcţie, vorbim de 13 miliarde de euro. Bani care au venit preponderent de la bugetul de stat, bugetele locale şi  populaţie”, a precizat deputatul.

Borza a sugerat însă că, în calitatea sa de furnizor de servicii sociale, Biserica s-ar putea ocupa într-adevăr de nevoile populaţiei. „Atât statul cât şi populaţia, au nevoie, în egală măsură, dacă nu în primul rând, de spitale noi, şcoli noi, infrastructură de transport. Clerul bisericesc ar trebui să dea dovadă de mai multă penitenţă şi mai puţină opulenţă. Bisericile trebuie să fie mai austere pentru a răspunde mai bine misiunii apostolice. Ora de religie, în şcoli, trebuie reevaluată. Statul garantează prin constituţie, libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă. Ce conştiinţă poate să aibă un copil de 6 ani, obligat de un părinte habotnic să frecventeze ora de religie. Va deveni şi el un dogmatic. Învătământul religios ar trebui să fie introdus în programa şcolară de abia în ciclul liceal, când elevul ajunge la o oarecare maturitate şi discernământ”, a mai spus Remus Borza.

Citeste mai mult: adevarul.ro


Ultimile din

FALSIFICAREA CĂRNII

Sub denumirea de carne se înțelege partea comestibilă a animalelor, a păsărilor,
Mergi la SUS