Paștele este o sărbătoare mult așteptată de românii de pretutindeni, fiind de cele mai multe ori un pretext să ne reunim cu întreaga familie. Acest lucru înseamnă pregătiri intense prin post, curățenie sufletească și, bineînțeles, o masă plină. În articolul de azi o să discutăm despre ce preparate nu o să lipsească de pe masa românilor nici în acest an.
Iată
5 preparate tradiționale pentru masa de Paște
:
- Ouăle roșii
Ouăle roșii sunt un simbol al vieții și al renașterii, fiind nelipsite de pe masa de Paște în cultura românească. Conform Bibliei, culoarea roșie face trimitere la sângele lui Iisus Hristos. Astfel, în mod tradițional, ouăle se fierb cu coji de ceapă roșie pentru a se colora. Mai nou, acestea se mai colorează cu diverși coloranți alimentari și în diferite nuanțe. Ce este cu adevărat special în legătură cu acestea e faptul că la masa de Paște oamenii ciocnesc ouăle rostind cuvintele „Hristos a înviat” și „Adevărat a înviat”.
- Pasca
Pasca este un alt preparat îndrăgit care se pregătește doar de Paște, fiind un fel de prăjitură aromată, care completează cu o notă dulce atmosfera de sărbătoare. Aceasta este pregătită din aluat dospit sau fraged, umplut cu un amestec bogat de brânză dulce, ouă și stafide. De cele mai multe ori, pasca este decorată cu împletituri, cruci și motive tradiționale pentru a evidenția semnificația religioasă a sărbătorii.
- Drobul
Drobul este un preparat tradițional românesc, făcut din organele interne ale mielului (inimă, plămâni, ficat), tocate mărunt și amestecate cu orez și verdețuri. Românii îndrăgesc acest fel de mâncare pentru savoarea specifică adusă de combinația de ingrediente. Acesta este servit rece de cele mai multe ori, fiind un preparat care se păstrează bine mai multe zile la frigider.
- Friptura de miel
Friptura de miel este nelipsită de pe masa de Paște a românilor, fiind considerată un simbol al sacrificiului și al renașterii. Aceasta se prepară destul de ușor fiind condimentată cu ierburi aromatice după gustul fiecăruia. Dacă ești hotărât să încerci acest preparat, la Auchan găsești carne de miel la un click distanță. O poți asorta cu diverse garnituri precum cartofii la cuptor, piure sau mazăre.
- Iepurele la cuptor
Primăvara este momentul în care carnea de iepure revine în preferințele românilor, iar mulți preferă să o servească la masa de Paște în locul mielului. Iepurele este preparat în diverse moduri, fie marinat și condimentat înainte de a fi pus la cuptor, fie însoțit de diverse legume și sosuri aromate. Carnea de iepure este apreciată în special pentru gustul său delicat și pentru faptul că este o alternativă sănătoasă și gustoasă la alte tipuri de carne.
Așadar, indiferent de preferințele culinare, masa de Paște are un farmec aparte pentru fiecare dintre noi. Simte și tu această sărbătoare încercând să fii mai bun și arătându-ți recunoștința față de cei din jur și împărtășind cu aceștia momente de neuitat.